Jelenlegi hely

Szétszórt és rendetlen 10 éves

A fiam, 3 gyermekem közül a legnagyobb majdnem 10 éves, az eddigiekhez képest még szétszórtabb és rendetlen. Szerencsére jó képességű, a tanulással eddig nem volt gondja. Mivel az idén a középső gyermekem is iskolás lett, nagyobb önállóságot várnék el a fiamtól, és ő maga is szeretne az lenni pl.: egyedül szeretne már hazajönni az iskolából. Hogyan, ha még a bepakolással sem boldogul? Vagy tanszer, vagy házi feladat marad el. Tartok tőle - mivel a hiányokból is érdemjegy lesz :-( - a szétszórtság miatt romlik majd az eredménye. Hogyan tudnék neki segíteni?

Kedves Hajnalka!

Azt gondolom, ekkora korban már lehet a felelősségtudatra, a gyermek igényére alapozni. Így tehát fontos, hogy az igény a gyermekben is megszülessen, és ne csupán a szülői praktikum legyen a vezérelv. Lehet üzletet kötni: akkor jöhet haza az iskolából egyedül, ha ebben és ebben odafigyel. Természetesen nem gondoljuk, hogy csak az a gyerek képes hazajönni egyedül az iskolából, aki be is tud pakolni, de lehet feltételként támasztani. Fontos, hogy a gyermek közben érezze a bizalmat, hogy Ön is hiszi, hogy ő erre képes, és nem csupán a „végre megcsinálja, így több időm van a kisebbre” hangulat járja körbe ezt a nagy változást. Emellett kiemelném, hogy a szétszórtság a kiskamasz kor velejárója, hiszen ilyenkor óriási változások indulnak meg a fiatal testében, lelkében. Így érdemes lehet arra felkészülni, hogy a legjobb segítő szándék ellenére ez a tendencia egy darabig erősödni fog.

Összességében tehát érdemes felmérni, hogy mik azok a helyzetek, ahol meg tud bízni a fiában, és nyugodt szívvel enged neki. Ezzel együtt hangsúlyozni számára, hogy a jog kötelességgel is jár, és cserébe ezeket és ezeket a dolgokat várja el tőle. Ha pedig nem működik a megállapodás, akkor a jogokat is korlátozni fogja. Azt javaslom, hogy azt a részét, hogy a fia hogyan oldja meg a rá szabott feladatokat, hagyja rá. Ne ellenőrizze, ne szóljon bele. Ha fontos neki az Önök által nyújtott lehetőség (pl. egyedül hazajövetel az iskolából), meg fogja találni azokat a módokat, ahogy számára komfortos. Ha a szülők veszik át ezt a feladatot, a fiatal nem fog tudni saját megoldásokat találni. Az Önök példájából pedig áttételesen bármikor tud ötletet, erőt meríteni.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

 

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.