Jelenlegi hely

Szeretnénk összeköltözni - de a kutya nem jöhet!

Kedves Kata! 6 hónapja van egy barátnőm, akivel nagyon szeretjük egymást. Egyre jobban összecsiszolódunk, nagyon jókat beszélgetünk, vannak közös céljaink, nagyon jól működik a szex is közöttünk. A probléma, hogy van egy kutyája, akit teljesen a gyermekeként kezel és nagy kötöttséget ad neki. Ő albérletben lakik, nem tud félrerakni pénzt, így nem halad anyagi téren az élete, nekem saját lakásom van. Szeretnénk összeköltözni, de én otthon dolgozom masszőrként a lakásomban, így főleg higiéniai okok miatt nem jöhet a kutya a lakásomba. Ezért gyakorlatilag nem tudunk összeköltözni, mert ő semmilyen szinten nem hajlandó megválni a kutyátol, pedig lenne ismerősnél hely neki, ahol bármikor látogathaná. Nagyon szeretjük egymást, de ez egy olyan tabutéma már, hogy nem lehet vele értelmesen beszélni erről. Ön szerint hogyan kellene nekem ehhez hozzáállni? Elvárhatom tőle, hogy túladjon a kutyáján? A hölgy 25 éves. Életkor vagy érettség kérdése ez? Szeretem ezt a lányt, de a kutyáját nem tudom egyszerűen vállalni. Mi lehet a megoldás Ön szerint?

Kedves Balázs!

A kutyakérdés egyáltalán nem mellékes, inkább alapprobléma. Jellemzi a kapcsolatukat, meghatározza a jövőjüket. Ön ezt a lányt, mint kutyatulajdonost ismerte meg, nem lenne ilyen kedves, szexi, szeretetreméltó, ha nem lenne szoros kapcsolatban a kutyájával. Ha elválasztaná őt a kutyától, már nem ugyanaz a lány lenne. Minden jó Önök között, csak a kutya nem. Kicsit olyan ez, mint amikor egy elvált asszonnyal kezd, és azt mondja, minden jó, eltekintve a gyerekétől. Az a nő is a gyerekével töltött évektől lett olyan, amilyennek megszerette. Nagy egzisztenciális különbség van Önök között. Barátnőjének nincs spórolt pénze, mindent elkölt a kutyára (és az albérletre). Ez neheztelést és aggodalmat vált ki Önből. Lehet, hogy a kutya költségeit is Önnek kell fizetnie majd? Mennyire alkalmas a lakása arra, hogy együtt éljenek ott a párjával és a munkájával? Tényleg csak a kutya nem illik ide?

Semmit nem írt arról, hogy milyen a kapcsolata a kutyákkal, barátnőjének a kutyájával. Lehet, hogy a kutyával töltött idő miatt Önnek kevesebb jut? Mi van a gyerekkérdéssel? Akarnak-e gyereket? Barátnője vajon csak kutyát, vagy gyereket is akar? És Ön? Mivel alapkérdés kapcsolatukban a kutya, ezt az összeköltözés előtt mindenképpen tisztázni kell. A kérdést egyre több hallgatás, tabu övezi, emiatt lehetséges, hogy érdemes lenne párterápiás beszélgetést igénybe venniük. Ha ezt a kérdést megnyugtatóan kezelték, akkor nyugodtan összeköltözhetnek. Megnyugtató megoldás itt a „nyertes/nyertes” helyzet, tehát nem valamiféle kompromisszum (amikor az egyik fél visszavesz igényeiből a kapcsolat érdekében). Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.