Jelenlegi hely

Szeretetnyelv

A pàrommal pàr hete ismerkedtünk meg. Nem vagyunk fiatalok. Én 39 éves, 4 gyermekes édesanya,a pàrom 40 éves, kétgyermekes elvàlt édesapa. Én nagyon érzelmekkel teli ember vagyok, szeretem ha nem szavakkal, hanem apró, jóleső gesztusokkal fejezné ki az érzelmeit. Sajnos ő nem így gondolja. Azt mondja, az kettőnkre tartozik. Nyílvànosan nem fogja meg a kezem, semmilyen érzelmi kontaktus nincs köztünk, csak ha màs nem làtja. Beszélgettünk erről, de azt mondja, ő ilyen. Nem tudok ràjönni, ez miért lehet nàla. Én szeretem kimutatni az érzelmeimet, még az utcàn is, persze az illem hatàrain belül. Szeretnék néha egy pillanatra hozzàbújni, egy puszit adni, néha megsímogatni karjàt, arcàt, de ő nem. Szégyelli talàn? Otthon teljesen màs, ölel, puszilgat és azt mondja, hiànyoztam, de akkor mi az oka hogy nyilvànossàg előtt baràtként kezel? Segítsen, kérem, hogy lehetőséget talàljak a vàltozàsra. Köszönöm, Anikó

Kedves Anikó!

Levelének első felét olvasva Gary Chapman szeretetnyelv-elmélete jutott eszembe. Chapman szerint mindannyian egy elsődleges szeretetnyelvet beszélünk, amely az anyanyelvhez hasonlítható, s ha egy párkapcsolatban a két fél nem azonos szeretetnyelven kommunikál egymással, az konfliktusokhoz vezethet. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha a két szeretetnyelv nem azonos, akkor a kapcsolat halálra van ítélve, hanem inkább szelíden arra figyelmeztet, hogy érdemes megismernünk saját és társunk elsődleges szeretetnyelvét, s kölcsönösen megtanuni a másikét - akár egy idegen nyelvet.
Azért kerül hangsúly az elsődleges szóra, mert a szeretetnyelv elmélete nem azt jelenti, hogy kizárólag egyet beszélünk ezek közül, hanem azt, hogy van egy domináns nyelv, ami meghatározza alapvető szeretet-kommunikációs stílusunkat.

Chapman 5 szeretetnyelvről beszél, ezek: az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek, és a testi érintés.

Írja, hogy a párja otthon máshogy viselkedik, mint nyilvánosság előtt. Ennek több oka is lehet. Elsősorban az, hogy társaságban mindannyiunk viselkedése némiképp módosul - a szociálpszichológia erre építkezik. Lehet, hogy ő úgy gondolja, hogy a testi kontaktus kettejük magánügye - mert ezt a szeretetnyelvet személyesen Önnek szánja.
Olyan személyiség is akad, akinél a szeretetnyelv nem csupán az adott társaság, hanem a napszak függvénye.

Ha valóban szeretetteljes kommunikációt szeretnének kiépíteni egymás között, azt javaslom, kölcsönösen ismerjék meg, fogadják el, és tanulják meg egymás szeretetnyelvét! Valószínűleg időigényes folyamat lesz, de hosszú távon megtérül.

Ugyanakkor azt is írja, hogy néhány hete ismerkedtek meg. Így könnyen lehet, semmi másra nincs szükség, mint időre ahhoz, hogy a párja megérezze azt a biztonságot, ami szeretetének nyílt kimutatásához szükséges. Legyen vele türelmes!

Üdvözlettel:
Herceg Attila drs.

 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.