Jelenlegi hely

Szerelmes 13 éves

Van egy 13 és egy 11 éves lányom. Egyedül nevelem őket, 8 éve váltunk el az édesanyjukkal. A problémám az, hogy a nagyobbik lányom szerelmes lett, nem fogad szót, s engedély nélkül elmegy itthonról. Nos, csúnya dolgot tettem, hozzátenném, szégyellem magam is ezért, megvertem. Sajnos 2 napig azt sem tudtam, hol keressem. A szemembe hazudik, s másokkal is ezt teszi. Nem ellenzem a kapcsolatát, holott váratlanul bejelentette egyszer, hogy nem szűz már. Nem tudok rá hatni semmiféleképpen. Attól félek, hogy be kell vonjam a gyámhivatalt. Kérném tanácsát, az idegeim, ha így megy tovább, a sírba visznek.

Kedves Apuka!

Nagyon nehéz időszak egyedülálló szülőként (is) a kamaszkor beköszönte. Hiszen mi is történik ilyenkor? Az eddig többé-kevésbé szófogadó gyerek szembeszáll a szülővel, titkolózik, veszélyes helyzetekbe kerül. Mindezt úgy, hogy a szülőnek már nincs akkora hatása a gyerekre, sokkal inkább a kortársak jelentik a megerősítést a kamasz életében. A fejlődésnek fontos fázisa ez, amely elengedhetetlen a későbbi függetlenedéshez, azonban nagyon megterhelő.

Érdemes tehát ennek a korszaknak a másik oldalát is megérteni. Ebben az időszakban az eddig biztonságos háttér - jó esetben a szülő(k) - meginog. Ez a kritikusság fog majd oda vezetni, hogy a fiatal valóban magáénak tudjon olyan értékeket, amit gyermekkorban a szülők eröltettek. Illetve mondjon le olyan üzenetekről, ami számára nem fontos, vagy rossz volt. Ez az időszak a látszat ellenére tehát tele van bizonytalansággal, szorongással. Nagyon nehéz ilyenkor egy ellenséges fiatalban meglátni, hogy bizony megértésre, figyelemre van szüksége. Ahogy Ön is tapasztalta: a büntetés, a verés csak eltávolít. Ahogy a hatóságok bevonása is az ellenségesség érzését, a kapcsolat tárgyiasulását hozná magával. Inkább javaslom, mondja el neki, hogy nagyon szereti, sajnálja, ami történt. Hogy számíthat rá, és ha fontos dolgok történnek vele (mint például egy szexuális kapcsolat), akkor nyugodtan kérdezzen Öntől.

Tudom, ez szörnyen nehéz, főleg, ha Ön is tele van aggodalommal, esetleg indulattal. De most az a legfontosabb, hogy a lányok a legnagyobb biztonsággal átvészeljék a kamaszkort, úgy, hogy az Önnel való kapcsolat se sérüljön a kelleténél jobban. Sok erőt kívánok Önnek, és ha úgy érzi, hogy elakad a folyamatban, bátran keressen fel gyermekpszichológust.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

 

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.