Jelenlegi hely

"A párom volt barátnőjének megszállottja lettem"

Lassan 3 éve leszek együtt az élettársammal, és meglátásom szerint a volt barátnőjének a megszállottja lettem. Nem vagyok leszbikus és nem kedvelem a lányt egyáltalán, sőt. Naponta többször keresek rá a közösségi oldalakon, hogy követni tudjam a mindennapjait. Azt tudni kell, hogy a párom csalta velem a hölgyet. Tudom, hogy nem szép dolog, de egymásba szerettünk. Nekem a viszonyunk során nagyon sokan mondták, hogy ne aggódjak, úgyis engem fog választani, mert a lány csúnya, stb. Amióta nézegetem őt és a vőlegényét, mert időközben menyasszony lett, nagyon szépnek, csinosnak látom, és még talán irigy is vagyok rá... ettől a véleményemtől a barátnőm és a párom is hülyének nézett. Viszont, amióta a párom azt mondta, hogy nem szükséges dolgoznom, azóta itthon vagyok és vezetem a háztartást.  Ez körülbelül 6 hónapja kezdődött, azóta vagyok itthon és azóta tart a megszállottság. Próbálom nem nézegetni az adatlapjait, de késztetést érzek rá. Szerintem kezdek depressziós is lenni, mert a párom nagyon sokat dolgozik, én egyedül ritkán mozdulok ki és vele is csak akkor, ha több szabadnapja van. Szóval a lényeg az, hogy én már attól boldog vagyok, ha elmegyek a boltba. Ez a depresszió, önbizalomhiány és a megszállottság a bezártságtól van? Forduljak személyesen is szakemberhez? Nem merek erről beszélni senkinek, sem a nővéremnek, sem édesanyámnak, sem a legjobb barátnőmnek, sem a páromnak. Édesanyám és a nővérem csak a munkát tanácsolnák, a párom és a barátnőm pedig lerendezné azzal, hogy foglaljam le magam valamivel. Mindennap rendet rakok és egy héten többször is edzek, de ez nem tölti ki az egyedül töltött időm felét sem. Félek elmenni pszichológushoz, de úgy érzem, hogy lassan már csak ez az egy megoldás marad.

Kedves Adrienn!

Nagyon fontos, hogy belátja: a levelében leírt viselkedéses kényszer utánajárást, szakszerű kezelést igényel. Azt tapasztalom, hogy azokban a kapcsolatokban, amik valamilyen nehezítéssel, teherrel indulnak, a korai terhek előbb-utóbb megjelennek, “visszaütnek”. Számos kimondott, ki nem mondott szorongást okozhat, ha egy szeretői kapcsolatból lesz vállalt kapcsolat. Úgy tűnik, jelen esetben a volt barátnő irányában jelennek meg ambivalens érzések.

Mit gondol arról, hogy a volt barátnő mellett miért keresett szeretőt a párja? Mennyire hasonló most az Ön élethelyzete ahhoz, amiben a volt barátnő volt, amikor Ön a képbe került? Milyen azt látni, hogy ez a lány, akit korábban csúnyának látott, most menyasszonyként megszépül? Vajon mi teszi őt széppé? Milyen Önnek az, hogy ez a lány már nem csúnya? Emellett nem írja, hogy miért döntöttek úgy, hogy otthon marad. Fontos kérés lehet, hogy Ön ezt hogy éli meg, mennyire volt ez az Ön döntése, és mit gondol arról, hogy ez hogyan hat a kapcsolatukra.

Még nagyon sok kérdést kellene ahhoz tisztázni, hogy a kényszeres viselkedés hátterét jobban megértsük, de abban egyetértünk, hogy szakemberrel lenne ezt a leghasznosabb tisztázni. Ugyanis - ahogy Ön is utal rá - előfordulhat, hogy a háttérben olyan lelki folyamatok zajlanak, amit csak szakember tud felismerni és megfelelően kezelni.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.