Jelenlegi hely

Össze vagyok zavarodva

Nagyon-nagyon aggódom. Tavaly étkezési zavarom volt (sikerult kikecmeregni belole). Még mindig nem barátkoztam meg a testemmel. Van egy nagyon jó és komoly párkapcsolatom, de
valami mégsem teljesen jó. Szóval folyton szomoru vagyok, egyedül érzem magam, és úgy érzem, a szüleim sem büszkék rám. A nőveremmel máshogy bánnak, őt inkább álomvilágban tartják, viszont engem nem. Sok barátom van, de mégsem érzem, hogy lennének. Sokszor azt érzem a barátomnal, hogy néha mondanám, hogy ennyi, feladtam, de imádom. Nélküle rég osszetörtem volna. Egyszerűen már nem tudom, mit tegyek. Össze vagyok zavarodva és kezdek összetörni.  (16 éves lány)

Kedves 16 éves lány!

Borúsan látja a jövőt, nem elégedett önmagával, kevés örömöt él meg és nem motivált közeli és távoli célokra. Így hangzik ez kívülről. Úgy tűnik, hogy valamilyen szintű hangulatzavaral, hangulati nehézséggel küzd. Ennek mélyebb feltárásához az említett családi kötelékek feldolgozása is praktikus lenne hosszú távon. Addig is el tud indulni a praktikus oldalon: feleleveníteni az örömöket, az erősségeket, az értékes kapcsolatokat. Párja többször is felmerült: jó, ha meg tudja fogalmazni, pontosan mi is az, ami miatt magányos mellette, de közben idézze fel azt is, amit szintén említett: támasza, segítője is ez a srác. Keressenek aktuális öröm forrásokat, közös programokat. Emellett fontos lenne ugyanezeket egyedül is megtenni: megtalálni, hogy korábban mi volt az, ami motiválta, és mi lehet most, ami értelmet ad?

Ha van a közelben csoport, ahol más hasonló korú és nehézséggel küzdő fiatalok vannak, az jó lenne arra, hogy a negatív hangulatok és érzések se pusztán elfojtva legyenek, csak éppen nem folyamatosan az előtérben. Érdeklődjön iskolában, vagy egyéb helyeken, hogy van-e ilyen. Lehet ez a támogató csoport akár több barátja is, akikkel rendszeren találkoznak. Ne hagyja, hogy uralkodjon a rossz kedv, hanem legyen előre terve, hogy mit szeretne tenni. Túl lehet ezen jutni! Ha ez az állapot hosszan fennmarad, nyugodtan keressen személyes szakmai segítséget! 

Üdvözlettel

Standovár Sára

Standovár Sára

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.