Jelenlegi hely

Önmagam büntetése?

A kérdésem az lenne, hogy milyen pszichiátriai betegség(ek) kialakulását okozhatta a magammal szembeni negatív módon való bánás? Itt írhatnék 50 oldalt, de megpróbálom összegezni
1. Amit tettem:
-Másoktól való -testi és szellemi- teljes elkülönülés (~6 év)
-Dicséretek, ajándékok, érzések ignorálása (~3.5 év)
-Maximalizmus (~10 év)
2. Amiket tapasztaltam:
-Folymatos fáradtság/bódultság (~2 év)
-Érzések és stressz teljes hiánya (~6 hónap)
-Alvási problémák, mindig arra ébredek hogy forróság van (~1.7 év)
-Komplexebb szociális helyzetekre nem(/megfelelő) reagálás (~1.5 év)
-Egyetlen "öröm"-forrás: minimal techno (~4 hónap)
-Célok hiánya -> öngyilkosságon való gondolkodás, amit szerintem nem
teszek meg, de emiatt nincsenek hosszútávú terveim (~2 hónap)
-(Ez nem biztos hogy ide tartozik) kiváló megtévesztő képesség (~1 év)

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Kedves Kérdező!

Nem tudom, hogy van-e valamilyen pszichiátriai betegsége, akkor se szívesen diagnosztizálnám, ha kifejezetten ez lenne a kérdése. Azt sem tudom, hogy beteg-e. Az biztos, hogy az utóbbi 5-6 évben visszahúzódott, elmagányosodott, ugyanakkor egyre jobban megfigyeli saját magát. Az biztos, hogy ez az állapot egyre nehezebben elviselhető, egyre ijesztőbb, egyre nehezebb megtalálni a kivezető utat.

Mi vezetett ide? Miért tette magával ezeket a dolgokat, amiket leírt, miért fosztotta meg magát a jó érzésektől? Mi ez? Büntetés? Miért nem érdemli meg, hogy mások szeressék, dicsérjék, megajándékozzák?

Lehet, hogy nem beteg, de bekerült egy negatív spirálba, mely egyre mélyebbre rántja, egyre jobban eltávolodik a világtól, mindentől, ami jó lehetne. Reménytelennek látja életét, még az öngyilkosság is felmerült. Talán a világ, rokonai, barátai, munkatársai nem is látják, milyen helyzetben van, hiszen kiváló megtévesztő képessége elfedi a bajokat. Ugyanakkor fontos, hogy a megtévesztő képesség gyakorlása erőt mutat, nem akarja kiszolgáltatni magát. Tudja magáról, hogy nem lenne öngyilkos akkor se, ha most nem a legjobb a hangulata. Segítséget kért tőlem azzal, hogy feltett egy kérdést az állapotáról. Számomra ez azt jelenti, hogy szeretne változtatni.

Próbálkozhat egy önálló úttal, amelynek során tervet készít arra, hogy „vonja vissza” saját maga ellen elkövetett büntetéseit, és hogyan közeledjen ismét a külvilághoz. Kereshet szakmai segítséget, pl. egy pszichológussal való beszélgetésben, aki segít megérteni, miért ilyen negatív önmagával szemben, és mi lehet a kiút. Szakembereket a Mindennapi Pszichológia lapjain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.