Jelenlegi hely

Nem tudom viszonozni a szerelmét

Nagyon rosszul érzem magam - sajnos már fizikailag is, mivel lassan 3-éve őrlődöm... Közel 50 éves vagyok, és 16 éves korom óta házasságban élek. Jó feleség, anya voltam. Aztán kiderült, hogy a férjem megcsalt, elég komoly, hosszú viszonya volt. Én harcoltam, visszaszereztem. Aztán más miatt ő külön volt 3 évet. Eközben megismerkedtem egy férfival, akibe szerelmes lettem, de neki nem kellek eléggé. A férjem közben hazajött és nagyon szeret, féltékeny, én meg belepusztulok, hogy nem tudom viszonozni, de én már nem szeretem. A másik férfi erőltette, hogy váljak el, menjek külön, de nem vele, hanem egyedül, hogy akkor vegyen elő, amikor akar (közben kiderült, ő is tartja a kapcsolatot az exével). Szenvedek nagyon, és ha kellenék neki, mennék..nem tudom, mi lesz, már 1 év elment.

Kedves Enci!

Nagyon hosszú házasság az Önöké. Ilyen hosszú kapcsolathoz rengeteg akarat, eltökéltség szükséges. Most pedig annak ellenére, hogy az érzések egészen más irányba vinnék Önt, kitartana, és küzdene azért, hogy együtt tudjanak maradni. Azt gondolom, hogy ez végtelenül tiszteletreméltó, és enélkül az elhatározás nélkül egy kapcsolat sem tartana sokáig. Tapasztalatom, hogy egy ilyen helyzetben a megoldás nem az, hogy A vagy B verzió mellett döntök. Sok év alatt rengeteg minden történik, amit meg kellene érteni, mintegy felfrissítve az Önök kapcsolatát. Helyre tudták rakni a férjével azokat az éveket, amikor neki szeretője volt? Ő tud az Ön szeretőjéről? Arról, hogy rá vágyik? Mit jelent Önnek, hogy már nem szereti a férjét?

Azt tapasztalom, hogy a hosszú kapcsolatokban megjelenő harmadik fél dilemmája nem pusztán arról szól, hogy a másik jobb, mint aki most van, hanem azokról a hiányokról, amiket a jelen kapcsolatban nem kap meg. Ha ezeket sikerül tisztázni, elképzelhetőnek tartom, hogy javul a kapcsolata a férjével. Sok esetben, ha a beszélgetések, közös célok, tervek nem hozzák a várt eredményt, párterapeuta tudja az elakadást továbblendíteni. Különösen fontosnak tartom, hogy ne egyedül őrlődjön tovább, mivel már testi tüneteket is tapasztal magán.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.