Jelenlegi hely

Nem tudom elfogadni, hogy dohányzik

Igazából a párommal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Sajnos az a legnagyobb problémám vele kapcsolatban, hogy dohányzik, amit én nem tudok elfogadni, egyszerűen nem megy. Már 1 éve elmúlt, hogy együtt vagyunk, sajnos amikor összejöttünk, én már akkor is tudtam,hogy ő dohányzik de mégis esélyt adtam neki, mert megígérte, hogy miattam leteszi a cigit, de
sajnos ez nem történt meg az 1 év alatt. Ő már 12 éves kora óta szívja azt a büdös cigarettát. Most 24 éves a párom, szóval még nagyon fiatal. Én viszont idősebb vagyok, mint ő, 31 éves. De én soha életemben nem dohányoztam és nem is fogok soha. Többek közt emiatt sem illünk össze. Ő nagyon jól tudta már az elején is, hogy én nem szeretem a cigit. Azt hittem, majd az idő múlásával leteszi, de sajnos eddig még nem sikerült. Voltak más problémák is a kapcsolatunkban, nemcsak a cigaretta, többek között alkoholproblémák is voltak, de azok most szerencsére elmúltak. Amióta a párom ideköltözött hozzám, azóta egy korty alkoholt nem ivott, és azt mondja, nem is hiányzik neki.

A cigi iránti gyűlöletem már gyerekkoromból ered, mivel olyan családban nőttem fel, ahol édesanyám és édesapám is szívta hosszú éveken keresztül. Én már akkor megutáltam a cigit a szüleim által. Gyerekkoromban sok füstöt le kellett nyelnem miattuk, ha akartam, ha nem, és ez bennem nagyon nagy ellenszenvet idézett elő. Mindennél jobban utálom a cigarettát meg igazából azt is, aki szívja. A párommal is ezért veszekszem, nincs egy olyan nap, hogy ne kapjunk össze. Én úgy érzem, hogy ő nem is akarja letenni a cigit, mert ugye még fiatal és semmi baja nincs tőle és hát ugye megszokta. Azt mondta, attól, hogy veszekedek vele, ő nem fogja tudni letenni. Ez az egy hibája van, miért nem tudom elnézni neki? Azt mondta, majd leteszi, de nem tudja, mikor. Annyit elértem nála, hogy amikor együtt vagyunk, akkor csak 1 óránként gyújt rá vagy 2 óránként. De nekem ez nem elég, azt akarom, hogy letegye végleg azt a rohadt cigit, de úgy érzem, hogy ezt soha nem fogom elérni. Nem tudom megérteni, hogy mit szeretnek az emberek a cigiben, ilyen nagy függőséget okoz? Tiszta büdös, arról nem is beszélve, hogy milyen káros, mégis több millió ember megveszik érte.

Nem tudom én ezt elfogadni soha, hogy ő cigizik és ez mindig is veszekedést fog szítani kettőnk között. Mihelyt meglátom, hogy szívja vagy pedig tölti a cigit, már felhúzom magam és szétvet az ideg, nem tehetek róla, nem tudom elfogadni. Próbáltam beletörődni hogy szívja és sokan mondták már nekem, hogy ha szeretem, akkor elfogadom őt így is, hogy cigizik. Szeretem mindennél jobban, ez igaz, de akkor se tudom elfogadni és mindenáron azon leszek, hogy valahogy leszoktassam róla, csak sajnos nagyon nehéz. Én akkor is azt mondom, ha igazán szeretne engem, akkor letenné a cigit, de ő meg se próbálja sajnos. Nem tudom, mit tegyek, hogy tudnám rávenni, hogy abbahagyja. Már sokszor próbálkoztam, de nem sikerült. Lehet, ha nem
veszekednék vele miatta, akkor megpróbálná letenni? Ön szerint hogy csináljam? Hogy viselkedjek a párommal, hogy végre leszokjon róla? Szerintem ez csak tőle függ, akarat kérdése az egész.  Biztos vagyok benne, hogy le tudná tenni, csak nem akarja.

Kedves Marika!

Egyetlen függőt sem lehet rábeszélni arra, hogy szokjon le, amíg ő maga nem határozza el. Sem a szép szó, sem a könyörgés, sem a zsarolás nem segít. Mindezzel együtt érezhető, hogy hatalmas indulatokat vált ki Önből ez a kérdés, és a kapcsolat mindennapjaira is kihat ez az érzés. Nagyon nehéz lehet így együtt lenni a másikkal.

Néha pedig döntenünk kell. Ha a sok jó mellett akár egy olyan dolog is van a kapcsolatban, ami nem összeegyeztethető az értékrendünkkel, akkor nagy kérdés előtt állunk. Ha pedig döntött, könnyebbek lesznek a mindennapok. Ha azt mondja, hogy elfogadja, hogy a párja nem akarja abbahagyni a dohányzást, akkor talán nem lesz annyira bosszantó, ha rágyújt. Ha pedig ki tudja mondani, hogy minden szép ellenére ez nem vállalható, akkor pedig így szabadul fel a teher alól.

Ha a párja nem dönt, és Önt zavarja a helyzet, akkor Önnek kell döntenie.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

 

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.