Jelenlegi hely

"Nem tud nem pityeregni"

A fiam 8,5 éves. Másodikos, jó képességű gyerek, ebben a tanévben sorra nyeri a versenyeket. Az elmúlt hetekben láthatóan elfáradt, amikor elkezdett hokizni is heti kétszer még a többi rendszeres dolga mellett. A hokit elhagytuk, mert láthatóan nem tudta magát kipihenni. Ezt megsirattuk együtt, de azóta láthatóan összeszedettebb, kipihentebb. viszont visszatért az, hogy ha valami nem tetszik neki, akkor elkezd pityeregni. Bevallom, nem tudom ezt hogy kezeljem. Régebben sokat fájt a hasa. Mióta rájött, hogy akkor fáj a hasa, ha nem akar valamit, azóta tudatosabban odafigyel erre, és jobban önérvényesít. Kértem, próbálja ezt a pityergést is felgöngyölíteni magában, hátha. Részemről attól félek, hogy az iskolában, ahol a fiúk bizony keményen rivalizálnak, a gyerekemet jócskán visszaveti ez  a reakció. Ő úgy fogalmaz, hogy nem tud nem pityeregni. Sokat beszélgetünk konfliktuskezelésről, hogy mondja el okosan, nem bántóan, ha valami nem tetszik neki. Ha konkrét helyzet kapcsán beszélgetünk, azt pár napon belül rendezi, de erre a spontán pityergésre nem tudom, mit mondjak neki. Aggódom és tanácstalan vagyok. A gyerekkel amúgy igyekszünk minőségi időt tölteni, sokszor mellettem alszanak el a húgával az esti mesén.
A segítséget előre is köszönöm!

 

Kedves Zita!

Ha jól értem, akkor kisfia sírása mindig valamilyen konfliktushelyzethez kapcsolódik, ahol nem tudja kifejezni másképp a nemtetszését, csak úgy, ha elpityergi magát. Szóval nem egy ok nélküli, spontán megjelenő sírásról beszélünk, hanem valamilyen megjelent érzelem kifejezéséről. Így nem is azt kell elsődlegesen megérteni, hogy miért sír, hanem inkább azt, hogy hogyan tudja másképp kifejezni azt a bizonyos érzelmet. A nemtetszés, az akaratának a kifejezése és a fiúk rivalizálása volt említve, melyek alapján arra következtetek, hogy az agressziót fejezi ki nehezen, a dühe vagy az akadályokba ütközés kapcsán felmerülő frusztrációja az, amit sírással fejez ki. Ha szoktak időt együtt tölteni és beszélgetni élethelyzetekről, konfliktusokról, akkor valószínűleg ezt a témát is meg lehet kérdezni tőle: vajon hogyan fejezei ki, ha nagyon dühös, és esetleg nem lehetséges-e, hogy a sírás mögött egy ilyen érzés áll. Vagy talán annak a tehetetlensége, hogy nem tudja kifejezni “tombolbva” a frusztráltságát. Ez összefügghet akár azzal is, hogy túlterhelt volt, vagy fáradtabb. A beszélgetés mellett olyan tevékenységeket szerveznék a kisfia életébe (nem feltétlenül heti rendszerességgel, feladat-jelleggel), amely jobban teret enged a kontrollálatlan érzéseknek, a felszabadultságnak, a “tombolásnak”. Ilyen lehet az esti párnacsatázás, vagy egy boxzsák püfölése, mikor valami bántja, vagy spontán kiabálás egy alagútban. De olyan módon, hogy ez az életük részévé válhasson, ahol kifejezi negatív érzéseit. Így esélyesebb, hogy az adott helyzetben, a kortársak előtt felvállalva is kifejezésre tudja juttatni nemtetszését. 

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.