Jelenlegi hely

Nem merek beszélgetést kezdeményezni

Most jöttem új osztályba. 9.-es vagyok, fiú. Nagyon barátkozós típus vagyok, de amikor egy olyan emberrel találkozom, akivel tényleg barátkoznék, megtorpanok, amikor beszélgetnék vele. Nagyon rosszul érzem utána magam. Egyszerűen nem megy, félek odamenni hozzá. Tud esetleg valamit javasolni, mit hogy csináljak?

Kedves Bence!

A társaságban megjelenő szorongásod nem egyedi eset. Ebben az életkorban szerintem sokan küzdenek azzal, hogy megszólítsanak mást, megnyíljanak másnak. A kezdeményezés talán még nehezebb, mint amikor valaki megszólít, és önmagadat kell adnod. Így talán ez lehetne egy első lépés, hogy olyan helyzetekben, társaságokban, vagy akár iskolai feladatban, programban jelen lenni, ahol esély van a spontán beszélgetésre, és nem neked kell odamenni, megszólítani. Talán az is segít, ha elképzeled, hogy mások is így izgulnak és másoknak is új az osztály, a társaság és a középiskolai élet. Az is sokat tud segíteni, hogyha elképzeled előre a msáik sráccal vagy lánnyal való beszélgetésedet, és elképzeled az ő és a saját reakciódat is. Persze az a jó, ha ezek az előre kigondolt forgatókönyvek egyre inkább spontán reakciókba mennek át, de ha elképzeled előre, akkor kevésbé lesz ijesztő. A legtöbb ember szereti, ha figyelnek rá, így ha kérdezel, meghallgatsz, érdeklődsz, akkor valószínűleg szívesen elkezdenek beszélni, és egyre könnyebb közös pontokat találni, ha te is elkezded megismerni a másikat. Illetve még az is egy lehetőség, hogy sok osztályban van valamilyen online csoport, beszélgetés, így gondolom, magánbeszélgetést is el lehet indítani cyber térben, csak érdemes minél hamarabb a valós helyzetben is megismerkedni, hogy ne csak a távolból alakuljon a barátság.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.