Jelenlegi hely

Nem érzem azt, amit egy szerelmesnek érezni kellene

Sajnos tanácstalan vagyok és kétségbeesett, 2,5 éves kapcsolatomban (első kapcsolatom, 20 éves vagyok) elbizonytalanodtam, nem érzem azt, amit egy szerelemben lévő lánynak kellene érezni, úgy érzem, elidegenültem a páromtól, egyszerűen nem hoz lázba, ha vele vagyok, de viszont az elvesztése, az, hogy nem lenne az életem része, azt el sem tudnám képzelni, mert minden megvan benne, ami egy tökéletes párhoz/férjhez/apához kell, sosem veszekszünk, harmónia és összhang van köztünk, csak elbizonytalanodtam, hogy talán én még egy picit élni szeretnék... és annyira haragszom magamra, hogy nem úgy érzek, ahogy az elején, nem tudom, mit tegyek.

Kedves Bizonytalan Lány!

Az a tapasztalat, hogy egy párkapcsolatban az érzések változnak. Egyrészt nem ugyanazt érzem az első héten, mint két év után. Másrészt nem ugyanúgy szerelmes az ember 17 évesen, mint 20 évesen (és majd akár 70 évesen). Bár valóban, az intenzív szerelem időszaka igen izgalmas állapot, és sokan egész életükben ezt kergetik, mégis ez nem szokott állandó maradni. Ilyenkor szokott a tudatosság nagy szerepet kapni a párkapcsolatokban: most, hogy az érzések nem adnak akkora lendületet, képesek vagyunk-e ezt az erőt megteremteni mi magunk. Vannak, akik úgy döntenek, hogy nem, de nem is akarják. Ők azok, akik akár több házasság után is úgy döntenek, hogy belevágnak a következőbe. Vannak, akik megpróbálják, de nem sikerül. És vannak, akiknek sikerül, és ők azok, akik öregkorukban is szeretettel néznek egymásra, akik 80 évesen is kézenfogva sétálnak.

Nem azt akarom sugallni, hogy maradjon élete végéig ezzel a fiúval, de azt érdemes átgondolni, hogy amire vágyik, az reális-e, és ha igen, milyen áron. Ha a szerelem érzését keresi, jó eséllyel minden párkapcsolatában el fog jönni az az érzés, ami már nem az önfeledt szerelem állapota. Vajon tudnak-e tenni itt és most azért, hogy ez a kapcsolat izgalmas maradjon? Javaslom, hogy beszéljenek erről, és faggassák ki egymást, hogy milyen izgalmakra vágynak, amit közösen tudnának megélni. Lehet, hogy nem 20 évesen szeretné kipróbálni, hogy lehet tudatosan életben tartani egy kapcsolatot, de hosszú távon érdemes lehet ezt a szempontot mérlegelni.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.