Jelenlegi hely

Nem értem magamat

Van egy 8 hónapos kisfiam, és néha furcsa gondolataim vannak. Szeretem, ez nem kérdés. Viszont néha eszembe jut, mennyire kis törékeny és miyen könnyű lenne bántani. Miért gondolkozom ezen? Ez nem normális... a másik, hogy felbosszant és volt olyan, hogy megszorítottam a kezét. Reflexszerűen jött, ahogy megcsípte a felkaromat. Nem ütöm egyébként, nem vagyok vele durva. Viszont a hangomat felemelem. Amit szintén nem tudok elfogadni, mert egy 8 hónapos gyerekről beszélünk, aki nem direkt akar idegesíteni, csak gyerek még. Tény, hogy idegileg fáradt vagyok néha. Vannak napok, amikor minden rendben, de vannak napok, amikor bizony nehezen fogom vissza magam. Inkabb beleverek az ágyba vagy a szekrénybe, mert rajta nem vezethetem le a feszültségemet. Nem napi szintű probléma ez. Viszont nem  tudom elfogadni a bántással kapcsolatos gondolataimat! Miert jut egyáltalán eszembe? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Hölgyem!

Szülés után előfordulhatnak olyan mentális állapotok, melyek olyan, az érintett számára el nem fogadható gondolatokkal járnak, amiket nem tud kontrollálni. Ezek a gondolatok magas feszültségszinttel járnak együtt, amiket úgy tűnik, nem mindig tud megfelelően kontrollálni. A szülés utáni időszak lelki értelemben igen képlékeny időszak, aránylag gyakran fordulnak elő különböző lelki problémák, melyek kezelhetőek. De mindenképp fontos, hogy mielőbb keressen fel szakembert, mert bár jól kezelhető állapotról van szó, magától nem szokott változni a helyzet. Első körben pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus fog tudni Önnek segíteni, a velük történő beszélgetés után adnak visszajelzést, hogy szükséges lehet-e gyógyszeresen beavatkozni, vagy terápiával oldható az Önben megjelenő feszültség, indulatok.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.