Jelenlegi hely

Nem akarok ezekkel a gondolatokkal élni

18 éves vagyok. 6 éve diagnosztizáltak nálam pánikbetegséget, de pszichoterápiával másfél év alatt kijöttem belőle. Majd most 2 éve újra pánikbeteg lettem, ezt sikerült újra legyőznöm, de sajnos gyógyszer segített, és abbahagyása után, vagyis ahhoz kötöm, nem biztos, de depressziós lettem és nagyon szorongó. Féltem több dologtól, hogy be fog következni, rosszul leszek, meghalok stb., erre tett egy lapáttal az, hogy fél év után kaptam egy 30 perces rohamot, és azután még rosszabbul lettem. Egész nap szédültem, de elkezdtem egy pszichológussal a terápiát, és sokkal jobban lettem, elmúlt teljesen. Majd szörnyű gondolatok - amiket kényszeres gondolatnak neveznék, - törtek rám, először még csak olyan gondolatok törtek rám, hogy attól féltem, öngyilkos leszek, majd több hét küzdelem után ez a gondolat elmúlt, mert átfordult egy bizonyos személyre a családból, és most attól félek, hogy "bántani" fogom őt, ez az egész egy filmjelenet után keletkezett a fejemben, és aztán elkezdtem ezen gondolkodni, és azóta bárhogyan akarom, nem tudom kiverni a fejemből, állandóan ott van, és emiatt nem tudom élni a napjaimat, mert már rettegek tőle, annyira szorongok, hogy még enni se bírok, folyton sírok vagy sírás kerülget, mert nem tudom, hogy miért pont az egyik legnagyobb szerettem iránt jött ez a gondolat, mivel nagyon nem szeretném, hogy megtörténjen, de az a baj, hogy néha elkezd erősödni ez a gondolat. Már arra gondoltam, hogy befekszem a pszichiátriára, mert nem akarok ezekkel a gondolatokkal élni, de tudom, hogy a gyógyszer ezen nem segít. A pszichológusomhoz nem tudok menni egy darabig, tudna valamilyen tanácsot adni, valamilyen gyakorlati tanácsot ez ellen a negatív gondolat ellen, mit tudnék csinálni? Nagyon nem szeretném, ha ezek megtörténnének, de ma is ezen gondolkodtam egész nap, hogy mit csinájak, miért vannak, mitől, miért nem múlnak el, miért vannak fent állandóan. Nem tudom, hogy mit tudnék tenni, egyszer találkoztam csak a pszichológusommal, de ő csak annyit mondott, hogy ne gondoljak rá, ne mondjam senkinek se ki, de nehezen megy, mit tudna tanácsolni?

Kedves Maro!

Betegségének története során többféle kezelésben vett részt, de mindig visszatértek a panaszok, egyre rosszabb formában. Véleményem szerint betegsége nem olyan, ami pár alkalommal zajló kezeléssel elmúlna. Lehet, hogy megszűnnek a tünetek, de azt is meg kell tanulnia, hogy a lehető legkorábban észrevegye, amikor közeledik a rosszullét, és kialakítson egy gyakorlatot arra, hogyan tudja leállítani a rohamot, csökkenteni a súlyosságát.

A kezelések igénybevételében sokkal türelmesebbnek kellene lennie, ha tartós javulást szeretne. Jelenlegi helyzetében valóban jó lenne, ha első lépésként pszichiáterhez fordulna. A gyógyszeres kezelés csökkentené a szorongásait, rossz gondolatait, megszabadítaná szeretteit veszélyeztető gondolataitól. Ezután folytatódhatna a pszichoterápia.

Lépjen mielőbb, hogy ne kelljen sokáig ezekkel a gondolatokkal együtt élnie.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.