Jelenlegi hely

Nehezen tudok túllépni rajta

Olyan problémával küzdök, hogy 2 hónapja szakított velem az exem több mint 4 év után azért, mert szerinte nem illek az életébe. Mint kiderült, sokszor megcsalt, és azért se mutatkozott velem az elmúlt fél évben, mert az új hölgy a szomszéd utcában lakik, akivel szakítás után másnap összejött. Nagyon megviselt a dolog, az önbizalmam teljesen leigázta. A legnagyobb baj, hogy nehezen tudok túllépni rajta úgy, hogy mindig összefutok vele. Új emberekre képtelen vagyok nyitni, mert rettegek, hogy megint hazudnak nekem vagy megbántanak, introvertáltként még nehezebben élem ezt meg. Kezdem fizikailag is érezni a hatását, mint folyamatos rosszullét, váratlan menstruációs vérzések fogamzásgátló mellett (az orvos szervi problémát nem talált) és fogyás. Az a kérdésem lenne, hogy miként kellene elkezdenem a "gyógyulást", mert tudom, hogy az egészségem látja kárát, ha nem lépek gyorsan.

Kedves Adrienn!

Gyászolja a kapcsolatát, és ebben a teste és lelke egyaránt részt vesz. Egy négyéves kapcsolatot nem biztos, hogy két hónap alatt el lehet engedni. Különösen nehézzé teszi a gyászmunkát, hogy nemcsak elvesztette kedvesét, hanem utólag érvénytelenné vált sok dolog, ami Önök között történt, kiderült egy csomó hazugság, megcsalás. A gyász természetes dolog, van egy lefolyása, ami szinte minden esetben hasonló. Ön még eléggé az elején van,a fájdalom, harag, saját maga leértékelésének szakaszában. Helyzete javulni fog, de nem tudhatjuk, mennyi idő alatt.

Testi tünetei miatt mégis azt javaslom, keressen segítséget. Sok esetben egy barát is átlendítheti ezen a nehéz szakaszon, ha van ilyen, aki türelemmel meghallgatja, és aki előtt meg tud nyílni. Ha úgy érzi, hogy ez nem elég, akkor érdemes lenne pszichológushoz fordulnia, de kereshet gyászcsoportot is, ahol szakavatott terapeuta az Önéhez hasonló problémákkal küzdők közös munkáját irányítja. Szakembereket találhat a MIPSZI oldalain is.

üdvözlettel

bárdos kata

 

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.