Jelenlegi hely

Nehezen nyílik meg

Az a gondom, hogy a kislányom 4,5-éves, óvodába jár, de az óvodában az óvónőkkel nem nyílik meg, nem szól ha pisilnie kell, sem ha szomjas, és ha kérdeznek tőle valamit, elhúzódik, nem válaszol. 2-3 gyerekkel játszik, beszél. Itthon nagyon eleven és néha túl beszédes is, de más idegenekhez sem szól, elbújik mögém. Azt szeretném kérdezni, mit lehet tenni, hogy megnyíljon az emberek felé és az oviban is.

Kedves Asszonyom!

Vannak nehezen oldódó, szorongó gyerekek, akik lassan szoknak be a közösségbe. Az, hogy ez már kóros-e vagy csak zavaró a környezetének, azt a leveléből nem tudom eldönteni. Egy biztos viszont: ha az ilyen típusú gyermeket folyamatosan kérdezgetik, és rá akarják venni, hogy megszólaljon, akkor biztosan nem fog.

Nem derül ki a leveléből pl., annak mi a következménye, hogy nem szól, ha pisilnie kell? Bepisil rendszeresen, vagy csak tartogatja hazáig? Nem iszik egész nap semmit, vagy csak külön nem kér? De ha az evéseknél elé rakják a poharat, akkor iszik? Ezek mind fontos részletek, amelyeket érdemes átgondolni ahhoz, hogy eldönthető lehessen, kell-e feltétlenül szakemberhez fordulni, vagy csak el kell fogadni, hogy ő ilyen, és szépen lassan alkalmazkodni fog az óvodai körülményekhez.

Üdvözlettel: Majoros Andrea

 

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.