Jelenlegi hely

Néha nem ismerek fel senkit

Úgy vélem prozopagnóziám van. Néha egyszerűen nem ismerek fel senkit. Sem a családomat, sem a barátaimat. Hang vagy ruházat alapján ismerem meg őket. Nem szóltam senkinek, mert biztosan mindenféle vizsgálat alá vetnének. Nem emlékszem, hogy kisebb koromban tudtam-e azonosítani az embereket. Tulajdonképpen nem is olyan rég jöttem rá erre. Öröklődő nem lehet, ezért arra gyanakszom, hogy ez kialakult egy sérülés utóhatása miatt.

Kedves SárgaLiliom!

Ha valóban ilyen tüneteket tapasztal, ráadásul a fejét sérülés érte, mindenképpen, minél előbb szükséges ennek kivizsgálása. Valóban, a tünet okát keresve több vizsgálat is várhat Önre, de ez nem lehet visszatartó erő egy ilyen súlyos tünet kapcsán (sem). Lehet, hogy egy-egy vizsgálat kellemetlen, időt, energiát, pénzt emészt fel, de az elhanyagolt egészségügyi problémák tovább romolhatnak, így még nagyobb problémát okozva, még több vizsgálatot, még drasztikusabb beavatkozást igényelve. A tapasztalat az, hogy minél előbb lesz felderítve egy probléma, annál nagyobb eséllyel kezelhető.

Ne várjon, sok múlhat az időben felismert diagnózison!

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.