Jelenlegi hely

Nagyon keveset alszik

Kis unokám most kétéves, aranyos, értelmes kisgyerek. Aggódom miatta és a lányom miatt is, mert a szülés óta nem tudja kialudni magát. A kisfiú szerintem nagyon keveset alszik, ebből eredően a leányom is hulla fáradt. Este 7-8 óra körül elalszik, de gyakran többször felébred éjszaka is és reggel fél ötkor, sőt az utóbbi időben hajnali 3-kor ébred és nem lehet már visszaaltatni. Pici korában is problémásak voltak az éjszakák, de nem ennyire, és akkor látszott rajta, hogy valami baja van, fáj valamije, hasa, foga.  Most viszont semmi ilyent nem tapasztalunk, nem sír, csak egyszerűen nem alszik. Nappali alvása is kritikus, nagy nehezen el lehet esetleg altatni délelőtt, esetleg délután egy-egy órára. Nem hiszem, hogy ennyi alvás elegendő lenne számára.

Nem tudom mit lehetne tenni, hová forduljunk tanácsért, segítségért. Várom mielőbbi szíves válaszát. Üdvözlettel Zsóka

Kedves Zsóka!

Nyilván már mindent kipróbáltak, ami kicsit is élhetőbbé teszi a mindennapokat. Azért csak leírom, hátha valahogy pont ezekre nem gondoltak. A napközbeni két alvást kétéves korban én már nem erőltetném, inkább korábbra időzíteném az ebédet, és kora délutánra egy alvást. Az esti elalvás későbbre tolásával pedig talán komfortosabbá tehető a kora reggel.

Ami a szakmai segítséget illeti, fel lehet keresni a kicsivel egy alvás-centrumot (Budapesten például a Heim Pál Kórház Madarász utcai Alváslaborját nagyon tudom ajánlani), de ha egyébként jól fejlődik és kiegyensúlyozott kisgyerek, akkor könnyen lehet, hogy csak az idő múlása vagy például a közösségbe kerülés fogja rendezni az alvás-ébrenlét ritmust.

Addig viszont nagyon sokat tehetnek a családtagok az édesanya pihenéséért. Nyugodtan kijelölhetnek olyan napokat, mikor az édesapa kel éjszaka, és kora reggel is ő indítja a napot, hogy anyuka kialhassa magát. Ha ez az otthoni környezetben nem sikerül, akkor pedig nagymamaként bátran menekítse ki a lányát alkalmanként, és biztosítson számára egy-egy nyugodt, pihentető és főleg hosszú éjszakát a saját otthonában!

Üdvözlettel - Kiss Kinga

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.