Jelenlegi hely

Munkahelyi "kielégületlenség"

Tisztelt Szakértő!

Munkahelyi gondom van, és eléggé nagy, mert rendkívül sok problémát okoz, hogy az előző munkahelyem megszűnt, és "beleugrottam" egy olyan munkába, ahol minimálbért keresek, és ez szerintem bennem olyan sok feszültséget okoz és problémákat például a munkatársakkal. Az előző munkahelyemen azért ennél jobban kerestem. Tudom, hogy ebben a kérdésben kicsit nehéz tanácsot kapni, de hát egyáltalán nem tudom, hogy mit tegyek, mert ez a fajta úgymond "kielégületlenség" elég kellemetlen.

Tisztelettel B

Kedves B!

 

Úgy gondolom, hogy az Ön helyzetében a legfőbb problémaforrást nem konkrétan az okozza, hogy jelenleg kevesebb bért kap, mint az előző munkahelyén, hanem az ebből fakadó önértékelési gondok.

Feltételezem, hogy a mostani állásában nem tudja kibontakoztatni képességeit, s ezáltal szárnyaszegett madárként érzi magát, aki sem szellemi, sem anyagi síkon nem tud magasabbra emelkedni. Ez nem igazán kecsegtető, ugyanakkor egy jó hírt is meg kell osztanom Önnel: ez az állapot csak akkor jöhet létre, ha Ön tisztában van az adottságaival, s reális elvárásokat támaszt önmagával és a környezetével szemben.

A szociálpszichológia self-diszkrepanciának nevezi azt, amikor az éppen aktuális énképünk eltávolodik azoktól a vonásainktól, amelyek segítenek bennünket törekvéseink megvalósításában, céljaink elérésében. Az ily módon kialakuló diszkrepancia csalódottságot, frusztrációt, akár még depressziót is kiválthat. Amennyiben ez az állapot hosszú távon fennáll, úgy az önbecsülés kóros csökkenéséhez vezethet.

Most pedig jöjjön még egy jó hír: a fent leírtakkal kapcsolatos negatív érzéseink csak magas szintű éntudatosság esetén keletkeznek. Ha nem éljük át a diszkrepancia okozta frusztrációt, az annak jele, hogy elfojtjuk kudarcainkat, s olyan énvédő mechanizmusokat hozunk működésbe, amelyek elfedik előlünk a problémát.

 

Mindez azt bizonyítja, hogy Ön valóban elérhető és élhető ideális önképet alakított ki magáról, a jelenlegi munkahelyével kapcsolatban keletkező negatív érzései pedig arra figyelmeztetik, hogy Ön ennél értékesek képességekkel rendelkezik, amiket ideje kiaknáznia.

Ha arra nincs lehetősége, hogy ezt a munkahelyén – más munkakörben, esetleg magasabb beosztásban – elérje, akkor olyan állást kell keresnie, ahol kibontakoztathatja tudását. Amennyiben az hátráltatja, hogy nincs megfelelő végzettsége ahhoz, hogy más munkakörben, magasabb fizetésért dolgozhasson, ne zárkózzon el a továbbképzés lehetőségétől.

 

Üdvözlettel:

Herceg Attila drs.

 

 

Problémakör: 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.