Jelenlegi hely

Mit tehet egy barát?

A kérdésem nem magamram hanem egy barátomra vonatkozik. Nehéz gyermekkora volt. Édesapja verte az anyukáját például, de számtalan megpróbáltatáson ment keresztül még.
Most 18 éves, erősen nikotinfüggő, illetve alkoholt is heti rendszerességgel fogyaszt (nem bulikon csak, hanem feszültségoldásképpen is). Ezeken kivül saját magát is hitegeti olyan dolgokkal, ami nem igaz. Jellemző rá a hazudozás is, mert azt hiszi, így jobban elfogadják. Emberi kapcsolatai csak mennek tönkre, mindemkit maga ellen fordít. Én meg csak nézem, ahogy tönkremegy egy barát a szemem elött. Mit tehetnék?

 

Kedves Barát!

Nehéz lehet nézni, ahogy barátja rossz döntéseket hoz, és egyre nehezebb helyzetbe kerül. Jó, hogy van egy barátja, aki valóban aggódik érte. Azonban nagyon nehéz helyzetben van. Ugyanis addig, amíg benne nem születik meg a belátás, majd a döntés, hogy valami nincs rendben és valamin változtatni akar, addig Ön kevés dolgot tud tenni. Az egyik ilyen, hogy nem hagyja, hogy elmarja Önt magától. Az eddigi életében valami olyasmit tapasztalt magáról, hogy ő nem értékes, hogy a kapcsolatokban az emberek bántalmazóak. Így ha nem is ez történik, akkor is kiprovokálja, hogy őt elhagyják - ha jól értem. Ha látja mögötte ezt a történetet, talán ki tud mellette tartani annyira, hogy megtapasztalja, vannak valódi, értékes kapcsolatok. Amit még tehet, hogy visszajelzi neki azokat, amiket itt is leírt. Persze meg kell válogatni az idejét és helyét, illetve módját, hogy ne tagadás és ellenállás legyen a valasz. De egy őszinte beszélgetésben megérezheti, hogy aggódás és törődés van mögötte, nem a kritika és a bántás.

Jó lenne, ha olyan csoportba vagy egyéni terápiába kerülne, ahol a korábbi mintákat felül tudná írni, mert így esélyes, hogy a családi vonalat követi, és a függőség és destrukció irányába halad (mind önmagával, mind kapcsolataival). A nehézség ebben az, hogy erre csak a barátja képes. Nem tud helyette elmenni, nem tud helyette szembenézni ezekkel a nehézségekkel, feladatokkal. Sokszor el kell jutni a végletekig, a teljes mélypontig, hogy észrevegyék, valami nagyon nincs rendben. Ez talán azzal is jár, hogy Önnel is megszakad a kapcsolat. Amit tehet, hogy ha újra közeledik, akkor esélyt ad a kapcsolat gyógyulásának. Így hihetővé válhat számára, hogy van újrakezdés. Addig is nehéz helyzetben van, mert folyamatosan mérlegelni kell, hogy meddig fér még bele Önnek a teher, mikor van értelme visszajelezni és a változás felé terelni, és mikor jön el az ideje a távolodásak. Mert egy pont után sajnos azt is meg kell tapasztalnia, ha nincs változás, hogy ezzel a működéssel elmarja magát. 

Kitartást, bölcsességet és ha szükséges, segítséget kívánok Önnek is ehhez!

Standovár Sára

 

Problémakör: 

Standovár Sára

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.