Jelenlegi hely

Mit tegyek, hogy újra én uraljam magam?

3 évvel ezelőtt volt egy nagyon erős szorongásos pánikbetegsegem, reggel rám tört és nem múlt el. Kórházba kerültem vele, természetesen minden eredményem akkor tökéletes volt... akkor frontint kaptam, de az antidepresszánst teljesen elutasítottam. Magnéziummal és akarattal legyőztem. Most sajnos 3 hete elkezdődött újra, de nem gondoltam ennyire rá a tegnapi napig, amikor ugyanis reggel rosszul lettem, mellkas-fájdalom, szédülés, nehéz légzés, halálfélelem, burokérzés... Pokoli volt 12 óraán keresztül szenvedni, kórházba akartam menni, azt hiszem, szervi bajom van, pl. stroke... De reggel sajnos annyira eluralkodott a szédülés, bevettem egy 0.5 frontint és elmúlt minden, egy enyhe burok maradt... A félelemtől minden percben erre gondolok, de próbálom magam nyugtatni, ha szervi bajom lenne, a
frontin nem hatna. Csak az lenne a kérdésem, mi ez az érzés, ami nem múlik és mi rá a legjobb öngyógyítás? Pokolian érzem magam és rettegek - hozzáteszem 1 hónapja vetéltem el és rengeteg nehéz dolog ért ebben a félévben, de egyszerűen nem tudom, mit tegyek, hogy újra én uraljam magam...

Kedves Niki!

Most, hogy élete ismét egy nehéz szakaszba jutott (vetélés és más bajok), hasonlóan reagál, mint a korábbi, hasonló helyzetekben, szorongással, pánikkal. Ugyanakkor a megoldás is hasonló lehet. A legmélyebb ponton persze a kórházra gondolt, de gyorsan eszébe jutott, hogyan lábalt ki a bajból, szinte önerőből, a korábbi alkalommal. Így gyorsan kikerült a legnehezebb helyzetből, és már tudja uralni a szorongását, hiszen segítséget kért, bevett egy olyan gyógyszert, ami korábban használt. Keresse meg azokat a gondolatokat, kapaszkodókat, ami a korábbi helyzetben is segítettek, hiszen Ön már legyőzött egy komoly, a jelenleginél jóval súlyosabb állapotot!

Számítania kell arra, hogy élete válságaiban előkerül majd hasonló szorongás, de egyre jobban tudja majd kezelni, kézben tartani. Persze nem kell ezt egyedül csinálni, lehet segítséget keresni. Vannak csoportos terápiák hasonló nehézségekkel küzdőknek, ahol megoszthatják érzéseiket és tanulhatnak egymástól, ezzel is gazdagítva eszköztárukat. Tapasztalataim szerint az autogén tréning, vagy más, relaxációs módszerek segítenek kézben tartani a szorongást, az ellazulás technikájával leállítható a szorongásos roham azelőtt, hogy teljesen eluralná egész életünket. Utóbbiakhoz kereshet segítséget a MIPSZI oldalain is.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.