Jelenlegi hely

Mindhárom nő kéne neki

Egy barátommal kapcsolatos kérdésem lenne. Nagyon bonyolult érzelmi helyzetben van, ami teljesen felemészti lelkileg. 3 évvel ezelőtt volt egy szexkapcsolata, ahol beleszeretett a nőbe. A kapcsolatnak vége szakadt, akkor úgy érezte, az élet elvett tőle valamit. Aztán jött egy tartós kapcsolata egy másik lánnyal, akivel két évig együtt voltak. Őt is nagyon szerette, de nem volt boldog különböző problémák miatt. Leginkább a család játszott közre, illetve hogy újra és újra flörtölni kezdett, igy elég sok volt a féltékenység. Közben megjelent egy haver lány is, akibe a szakítás után belezúgott. Illetve ő se tudja, hogy ez csak vágy-e vagy több? A lány elhúzta előtte a mézes madzagot, hogy rendes kapcsolatot akar stb, ő ezt elhitte és nem tud túllépni azon, hogy mégse lett belőle semmi. Görcsösen akarja jobbá tenni a lány életét, de ő tudomást sem vesz róla férfiként. És a fiú most őrlődik. 29 éves. A régi szexkapcsolat újra megjelent majd eltűnt, ezáltal felforgatta azt a részt. A kétéves kapcsolatból a lány folyamatosan jelen van az életében. Nem tud dönteni, mit akar, mindhárom nő kéne neki. Tegnap már olyan kijelentése volt, hogy akkor lenne a legboldogabb, ha mindhármat megkaphatná és elhalmozhatná a szeretetével. Állítása szerint a legmélyebb kapcsolata a kétéves párkapcsolatával van jelenleg, neki ezeket a dolgokat is elmondja, a másik két lánynak nem. Viszont úgy gondolja, hogy ez a lány többet ér annál, mint hogy így, ilyen állapotban belekezdjen vele bármibe, ezért elutasítja vele a párkapcsolatot, mert félti a lányt ezektől a dolgoktól, de közben őt se tudja elengedni, féltékeny, sokszor akar vele lenni. De ott az a másik két nő is, akiket szintén nem tud elengedni. Ez a helyzet már megőrjíti, hiszen ő is tudja, hogy nem lehet egyszerre mindenkivel, mégse tudja, mit akar. Annak ellenére, hogy tudja, a másik két lánnyal nem lenne, nem lehetne hosszú távú kapcsolata.

Mit tudnék neki tanácsolni? Egyáltalán mitől alakulhat ki ilyen kötődés, mitől lehet az, hogy ennyire nem tud elengedni és élvezi a szenvedést? Úgy érzi, hogy ő tud a legjobban szeretni, és ezeket a lányokat is ő szeretné a legjobban. Mitől lehetnek ezek a képzetek? Néha úgy érzem, nem is a valóságban él, csak megidealizál egy kapcsolatot, életet, és arra vágyik, aminek ugye köze nincs a valósághoz.

Kedves Hölgyem!

Levelét olvasva először nem is a barátjának a nehézsége vonta magára a figyelmemet, hanem a kérdés, hogy miért nem ő írt? Illetve, hogy Ön pedig miért írt? A barátjáért aggódik? A lányokért, akikkel szövevényes kapcsolatba bonyolódik? Vagy saját magáért? Amikor másik ember, szerettünk, hozzátartozónk problémájával kapcsolatban kérünk segítséget, annak mindig fontos üzenetértéke van. Ki az a másik ember az életemben, aki miatt segítséget kérek? Mit jelent ez az ember számomra? Mit várok attól, ha ő változna? Milyen irányú változást remélek, és az hogy fog hatni rá, illetve a mi kapcsolatunkra?

Bár a fenti kérdéseimmel nem adok választ a levélben megfogalmazottakra, mégis fontosabbnak tartom ezeket a kérdéseket, mint hogy egy barátot segítsek jobban megérteni. Egyrészt mert nem etikus, másrészt pedig azért, mert az Ön szempontjából tanulságosabb. Tehát adott egy fiú barát, aki nem tud három lány közül választani, és Ön lány barátjaként kíváncsi arra, hogy vajon ez miért van. Miért fontos ez? Milyen tanácsot szeretne neki adni? Mit remélne egy jótanácstól? Végre lenne egy boldog párkapcsolata a fiúnak? Önnek egyébként van? Hogyan változna az Önök kapcsolata, ha tudna dönteni ez a fiú?

Összességében azt gondolom, hogy át kéne gondolnia, hogy ki ez a fiú az Ön életében, és mit szeretne tőle. Ha pedig valóban szenved a barátja, akkor javaslom, hogy kérjen ő segítséget.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.