Jelenlegi hely

Mindennapi szorongással küszködöm

Mindennapi szorongással küszködöm már egy ideje. Gondolataim nagy részét a szeretteim indokolatlan féltése köti le, azonban sajnos ez kényszercselekvésekkel is párosul. A legkínzóbb ezek közül az, amikor úgy érzem, hogy ha egy dolgot megteszek/nem teszek meg, akkor emiatt bajuk lesz. Például, ha nagyon szeretnék egy cipőt megvenni magamnak, akkor arra gondolok, ha megveszem, akkor valakinek baja lesz a családomból. Ahogy így leirom, érzem, hogy hülyeség az egész, azonban amikor benne vagyok az adott helyzetben, szörnyű szorongás fog el, és a legtöbbször engedek ezeknek a gondolatoknak. Mi segíthetne az ilyen jellegű gondolatokon? Szeretnék ezektől megszabadulni, de valószínűleg ebben orvosi segítségre lesz szükségem.

Kedves Anonymous!

Ön egy lelkiismeretes, együttérző ember, aki rokonai, ismerősei érdekeit a sajátjai elé helyezi. Mágikus szerepet tulajdonít saját döntéseinek, úgy érzi, tetteivel, döntéseivel befolyásolja sorsuk alakulását. Mindez nagy felelősséget jelent, mely egész életét áthatja, és nehezíti mindennapi életét. Jól érzi, hogy segítségre van szüksége, hogy szét tudja választani saját életét, érdekeit, érzéseit másokétól. Az a legnagyobb felismerés, hogy egyedül nem tud továbblépni, ez a gyógyulás felé vezető út egyik legnehezebb lépése – és ezt már megtette!

Fordulhat pszichiáterhez, aki orvos, és elsősorban gyógyszereket alkalmaz. Kereshet pszichológust, aki segíthet végiggondolni problémáit, de pl. a szorongásait nem tudja gyógyszerrel csökkenteni. Legjobb lenne olyan pszichiáter, aki egyben pszichoterapeuta is, aki a terápiát – szükség esetén - gyógyszerrel is támogathatja. A kereséshez használja az internetet, vannak kifejezetten pszichológuskereső oldalak, ahogy pl. a Mindennapi Pszichológia weboldalán.

Üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.