Jelenlegi hely

Mikor mondjuk el?

Férjemmel januárban megbeszéltük, hogy elválunk. Van egy 8 és egy 10 éves fiunk, velük még nem közöltük. Azóta is együtt élünk, sőt, azóta a feszültség megszűnt köztünk, teljesen jó a kapcsolatunk, sokkal jobb, mint az elmúlt években. A ház, ahova a gyerekekkel szeretnék költözni, hamarosan elkészül, ők is tudják, hogy építkezünk, de azt nem, hogy miért. Szeptembertől új iskolában kezdenek tanulni, kisgimnazista lesz a nagyobbik fiam, a válás nélkül is nehéz időszak lesz mindenkinek. Ősszel tervezzük a költözést is. Mikor mondjuk el nekik, nyáron, iskola előtt, vagy miután kicsit belerázódtak az új helyzetbe a suliban? Hogyan, mit mondjunk? Mire figyeljünk? Rosszul tettük, hogy nem költöztünk szét azonnal? Most, hogy jobb a kapcsolatunk a férjemmel, talán nem is értik, miért történik mindez?

 

Kedves Hölgyem!

Tapasztalatom szerint minél előbb, annál jobb. A gyerekek nagyon érzik, ha titok lengi körbe őket, és nagyobb teher, mint ha a tényekkel tudnának kezdeni valamit. Nem szükséges kerekasztal-megbeszélést összehívni, hanem egy alkalmas időben elmondani, hogy anya és apa bár szereti egymást, a mindennapokat nem tudják tovább együtt csinálni. Amennyiben ismert, minél több konkrétumot érdemes mondani. Mikortól, hol, kivel fognak lakni, mikor, hogyan találkoznak a másik szülővel stb. Első körben nem javasolt döntő kérdéseket rájuk terhelni, mert nem a gyerek feladata döntést hozni ilyen esetben, ráadásul olyan lojalitás-konfliktusba kerülhetnek, ami nagyon sok szorongást okoz. Ha megszokták az új helyzetet, és azon szeretnének változtatni, arról lehet szó, de ne az ő feladatuk legyen eldönteni, hogy kivel szeretnének élni. Biztosan nagyon sok kérdésük lesz, nagy valószínűséggel dühösek is lesznek, de nem cél, hogy gyerekként megértsék, miért döntöttek így. Ami rájuk tartozik, meg lehet velük osztani, de arról, hogy most miért jobb a kapcsolatuk, és miért ekkor kell elválni, nem a gyerek terhe. Ha egyszerre sok lesz a változás, érdemes minél több biztos pontot beiktatni a mindennapokba, például a napi rutinhoz jobban ragaszkodni, kevesebb programot szervezni. Látni fogják, hogy mire van igénye a gyerekeknek.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 
pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.