Jelenlegi hely

Miért utál a világ?

Miért utál a világ? Csúnya vagyok, mert egy születési rendellenességgel születtem.
Kövér vagyok.
Elváltak a szüleim.
Meghalt a kutyám.
Az osztálytársaim: a lányok kurvásan viselkednek.
Fiúk: éretlenek és csak egy dologról tudnak beszélni, és az a szex.
Mindig elesek.
A térdem olyan csúnya a sok sebtöl.
Nehézen alszom el, mert sokat altattak a rendellenességem miatt.
A szüleim azt várják el, hogy a tanulmányi eredményem tökéletes
legyen. De elfáradtam.
Az apukám barátnője tök bunkó. Utál.
A vérnyomásom ugrál. Nem kicsit, hanem pl. 13-00-kor 80/50, 14-00-kor meg:146/80.

Kedves Lola!

Minden fiatal életében van olyan időszak, amikor azt érzi, hogy ő a legszerencsétlenebb a világon, neki semmi sem sikerül, és a világ is összeesküdött ellene. Bár azt látva, hogy a társai kihívóak, harsányak, talán nehéz lehet elhinni, hogy a feltűnőség mögött a leggyakrabban hasonló érzések húzódnak meg. Ezzel együtt valóban vannak olyan sorsok, amelyek nehezebbek az átlagnál, de ez sem jelenti azt, hogy vége mindennek. Sokszor pont a visszahúzódó fiatalokból lesznek sikeres emberek, és a harsány, másokat gúnyolókból pedig a szomorúbb sorsúak.

Ahogy Ön is tette, én is végigmegyek a listáján:

  1. Nagyon sokan hordozunk betegségeket. Ezek egy része látszik, más része pedig olyan életet követel, ami néha nagyobb szenvedés, mint egy külső adottság. Ezzel együtt az, hogy mi csúnya, nagyon relatív. Nézze csak meg azokat, akik boldog kapcsolatban élnek, sikeresek. Mind szépek? Nem hinném. Persze, jó dolog szépnek lenni, de nem biztos, hogy ez a legnagyobb kincs.
  2. Ha a súlya miatt aggódik, azon lehet változtatni, reális kereteken belül. Szép cél, ha szeretne fogyni. Ehhez javaslom, hogy keressen fel egy dietetikust, akivel kitalálják, hogy milyen táplálkozás segíthetne, illetve mit érdemes sportolni. Ezzel együtt nem tudom, hogy amit Ön kövérnek lát, az valóban kövér-e, vagy csupán a modellekhez képest egészségesebb testalkatú.
  3. A szülők válása valóban nagy teher. Sajnos nem tudok részleteket, de csak remélni tudom, hogy méltó módon váltak el, és oda tudnak Önre figyelni.
  4. Nagyon sajnálom a kutyáját. Igazi társak tudnak lenni, óriási veszteség a haláluk. A búcsúhoz idő kell, adjon teret a gyásznak. Lehet sírja, ahova kijár, gondolhat a régi szép emlékekre. Idővel az iránta érzett szeretet pedig meg tud más irányban is jelenni.
  5. Ha a kortársak, osztálytársak láthatólag ennyire be vannak szűkülve, érdemes olyan társaságot keresni, ahol nem (csak) ez a téma. Ma már könnyű érdeklődési terület szerint baráti társaságokat keresni. Ezzel együtt utalnék a fentiekre: nagyon menőnek tűnhet a szexről beszélni, és kihívóan öltözni, de ez leggyakrabban egy felvett póz, ami a beilleszkedést segíti. Fontos dolog a szex, de nem kizárólagos. Ha csak ez a téma, akkor az nagyon felszínes, és hosszú távon kiégéshez vezethet.
  6. Ha sokszor elesik, érdemes neurológussal konzultálni, mert lehet, hogy kezelhető vagy fejleszthető állapotról van szó.
  7. Ha alvási problémái vannak, javaslom, hogy keressen meg olyan szakembert, aki tud Önnek segíteni. Akár relaxációt tanulni, akár a múltbeli élmények (altatások) feldolgozásával. Az alvás nagyon komplex folyamat, és jó része függ a lelki állapotunktól. Ezeken általában hatékonyan lehet segíteni. Néha egy-két praktikus tipp is segít.
  8. Nem csodálom, hogy elfáradt. Itt a tanév vége, ilyenkor már inkább a nyárra koncentrálna mindenki. Ha megteszi az Öntől telhetőt, és nyugodt szívvel készül a következő napra, tudva, hogy megtette, amire képes, akkor azt gondolom a legtöbbet tette meg. Bizonyára tisztában vannak vele a szülei, hogy felelősségteljes fiatal, aki tudja, hogy a jövőjéért tanul. Nem várható a kitűnő bizonyítvány mindenkitől. Ha pedig úgy érzi, hogy Ön is szeretne jobb jegyeket, kérhet segítséget, vagy a szüleivel is beszélget, hogy érhetne el jobb eredményt. De ha úgy érzi, kihozta  a maximumot a helyzetből, akkor nyugodt szívvel mondhatja Ön is, hogy mindent megtett.
  9. Nehéz elhinni, hogy apukája párja ne kedvelné Önt, vagy legalábbis apukája kedvéért ne próbálna meg kedves lenni. Szerintem beszéljen apukájával, hogy érez. Remélhetőleg lesz megoldás, és fog tudni Önöknek segíteni, hogy jobban kijöjjenek.
  10. A vérnyomásproblémákkal pedig mindenképp keressen fel szakorvost!

Tudom, ez így rengeteg egyszerre, de szerencsére nem holnapra kell mindent átgondolni. Viszont talán segítség egy-két kapaszkodó abban az érzésben, hogy “utál a világ”. Higgye el, ha képes változtatni, sokkal erősebb lesz, mint gondolja, és Ön fogja tudni alakítani a sorsát, nem fordítva.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.