Jelenlegi hely

Miért taszít el magától?

A párom miután 2 év után, azaz diagnózisa után előjött a pánikbetegsége, gyakran, mikor orvoshoz ment, azt mondta, ne járjunk, mert ő nem tudja megadni, ami nekem kéne. Nem tudom, mit értett rajta? Miután kiderültek újabb betegségei, nem akar velem beszélni, főleg magáról. Ha kérdezem, hogy van, mi újság, mi volt a kontrollon, hogy a halad a terápia, nem beszél róla. Miért nem válaszol, miért nem akar velem találkozni, beszélni, és miért taszít el magától? Azt mondta, ha megkérdezem a doktornőjétől, miben segíthetném őt, nagy baj lesz. Nem volt mindig ilyen. Mitől változott meg ennyire? Miért van, hogy másokkal beszél skypeon, facebookon vagy máshol, csak velem nem? Miért csak a drágalátos, imádott doktornőjétől fogad el tanácsot, amikor tömi gyógyszerekkel, magához járatja terápiára, mert tb-n csak kontrollra jó? Miért változtatta meg ennyire a személyiségét, viselkedését a doktornője, hogy ilyen negatív legyen velem szemben?

Kedves B!

Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert sok információ hiányzik. Ha jól értem, másokkal beszél a párja, csak Önnel nem? Másokkal olyan dolgokról beszél, amire Ön is vágyna, érzésekről, problémákról, vagy velük is hétköznapi dolgokról? Emellett talán a legfontosabb, hogy úgy érzi, a párja kizárja Önt az életéből. Miért gondolja, hogy ennek köze van a doktornőhöz? Mintha utalt volna arra, hogy a párja a diagnózis után mondta Önnek, hogy nem szeretné folytatni a kapcsolatot.

Emellett érdemes azt tudni, hogy amikor valaki terápiába jár, nagyon intenzív lelki munka kezdődik. Vannak olyan helyzetek, amikor jobban esik ezt a munkát egyedül végezni, és nem megosztani másokkal. Illetve néha a változás nem a környezetnek jó, hanem magának az adott illetőnek. Tehát vannak olyan helyzetek, amikor hozzátartozóként a szerettünk javulása a kapcsolat változásával jár.

Szerencsés lenne, ha meg tudná osztani a félelmeit a párjával, és ennek megfelelően lehetne kezelni most ezt a kapcsolatot. Természetesen nehéz, amikor elutasítva érezzük magunkat, és talán könnyebb is, ha azt érezzük, hogy van kire dühösnek lenni. Ezeket azonban a párjával kéne tisztázni, hogy ő most mit szeretne.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.