Jelenlegi hely

Mibe kapaszkodhatnék?

Nehéz helyzetben vagyok. 3 gyermekemet és engem a gyerekek apja lelki terrorban tart. Már hosszú ideje ebben a pokolban élünk, most már azonban eldurvultak a dolgok. Eddig csak engem alázott meg mindennap, most viszont már a gyerekeket is zsarolja. A 8 évest azzal fenyegeti, hogy őrültek házába záratja. A nagyobbat meg rohadt pánikbetegnek nevezi - 15 éves. Mit tehetek én? Próbáltam vele beszélni, hogy ne tegye ezt a gyerekeivel, de azt mondja, hogy ő mindent megtehet. Meg kell törni a gyerekeket... Szerintem ez ostoba hozzáállás. Ha azt mondom, hogy fogom és viszem őket el innen, akárhova, fenyeget, hogy elveszi tőlem a gyermekeimet. Kérem, segítsen, mit tehetnék? Van segítség? Mibe kapaszkodhatnék?
Köszönöm, várom válaszát. Pipacs.

Kedves Pipacs!

Valóban kimondhatatlanul nehéz egy bántalmazott nő élete, amit még nehezít, ha gyermekek is vannak a történetben. Ilyen kapcsolatokban megfigyelhetőek azok a pontok, amik megnehezítik a kapcsolatból történő kilépést. Ilyen többek között az, amikor a bántalmazó elhiteti, hogy nélküle nem érne semmit a többi családtag, nem boldogulnának, vagy azt sugallja, hogy megtesz, megtehet dolgokat. Például, hogy elveszi a gyerekeket. Természetesen ez nem így működik, hiszen egy válás, gyermekelhelyezés esetén alapos vizsgálatok, több szempont mérlegelése után történik döntés a gyerekek sorsával kapcsolatban, és nem az egyik fél önkénye dönt.

Természetes, hogy egy ilyen helyzet már a bántalmazó kapcsolat megszakításának többedik fázisában lesz fontos, de fontosnak tartottam kiemelni, hogy ez is egy olyan pont, ahol a párja ferdít, így félemlítve meg Önt. Valószínű, hogy jóval több ilyen, vagy ehhez hasonló mondta hagyta már el a párja száját. 

Ön egy nagyon nehéz folyamat előtt áll. Javaslom, keressen fel olyan szervezetet (pl. NANE Egyesület), akik kimondottan bántalmazott nőknek nyújtanak segítséget. Ők fognak tudni mind a praktikus, mind a lelki folyamatokban segíteni, támaszt nyújtani.

Sok sikert kívánok,

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.