Jelenlegi hely

Mi számít megcsalásnak?

Érdeklődni szeretnék, hogy Ön szerint ha egy párkapcsolatban élő fiatal lány egy neki udvarló másik sráctól virágot fogad el, az megcsalásnak vagy árulásnak számít???? Vagy nem számít  komoly kihágásnak?? 

Kedves Fiatalember!

A pszichológia mint szakma nem fogalmaz meg egységes irányelvet a tekintetben, hogy mi számít megcsalásnak. Ez egy nagyon tágan értelmezhető jelenség, ami a pár tagjainak a fejében él. Jó esetben hasonló elképzelése van a pár tagjainak a kérdésről, de gyakran látjuk, hogy nem. Ez bizony tud konfliktus alapja lenni. Ilyenkor érdemes őszintén, nyugodtan, a másik felé nyitott hozzáállással beszélni az adott helyzetről. Természetes, hogy egy ilyen történet sok bizonytalanságot, félelmet okoz, ami frusztrációt, dühöt kelt, de fontos, hogy ne a vádaskodás, a számonkérés kerüljön előtérbe a beszélgetés során. Hiszen ilyen légkörben nem is várhatunk őszinte válaszokat.

Gondoljunk csak bele, hány lehetséges megoldása van az Ön felvetésének. Lehet, hogy nem akarta megbántani a másik felet, ezért fogadta el a virágot. De az is lehet, hogy valóban vágyott rá, így a másik fiú iránti érzései kiderülhetnek. Az is fontos része lehet a történetnek, hogy derült ki, hogy a lány elfogadta a virágot? Egészen más, ha elmesélte, ha dicsekedett vele, vagy ha véletlenül derült ki.

De ezek mind találgatások: a történet lényege, hogy tudnak-e Önök egy igen kényes témáról beszélni, hogy valóban egymásra figyelnek, és meghallgatják egymás nézőpontját, érzéseit. Ha igen, az egy olyan biztos alapja lehet egy kapcsolatnak, amiben a másik nem is szívesen csalja meg a másikat.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.