Jelenlegi hely

Mi lenne a helyes megoldás?

Elég fura helyzetbe kerültünk a fiainkkal: van egy 12 és egy 5 éves fiunk. Megszokták, hogy együtt alszanak el esténként egy dupla matracon. Pár hete észrevettem - mivel nyitott ajtónál alszanak el -, hogy a nagyfiam elkezdett maszturbálni. Ez engem különösebben nem zavarna, ha nem feküdne ott mellette az öccse. Próbáltam mondani, hogy aludjanak külön, de ettől mindketten ódzkodnak. Próbáltam finoman és keményebben is mondani a nagynak, hogy semmi baj, ha az ember meg akarja ismerni a testét, örömet szerez magának, de ez magánügy, ezt csinálja egyedül. A válasz a "hagyjál már, anyu". Egy ideig nem csinálta, aztán most csöndben csinálja. Próbáltam erőszakkal külön altatni őket, de nagyon szenvedett mindkettő, egy hét után feladtam. Mi a fenét tudjak még kitalálni? A férjem egyelőre úgy csinál, mintha nem történne semmi, és én lennék, aki képzelődik, és elefántot csinálnék az bolhából. Önök szerint hogy tudnám megóvni mindkettőjüket az ezzel kapcsolatos
bárminemű problémától, mi lenne a helyes megoldás?

Kedves Zsófi!

Jól érzi, hogy ez a helyzet változtatást igényel. Ahogy írta, teljesen normális, hogy a nagyobbik fia érdeklődik, de közben a kisebbik fia még nem tart ott, hogy a szexualitással a maga valóságában foglalkozzon. Közben mégis ő is egy érdeklődőbb fejlődési szakaszban van, így talán még érzékenyebb erre a helyzetre. Hosszú távon gátlásokat, szorongást, bűntudatot kapcsolhat a szexualitáshoz, vágyhoz, testhez. Így én bátorítanám arra, hogy kitartson abban, hogy valahogy külön szobába, de legalább külön ágyba kerüljenek.

A nagyfia részéről teljesen megértem a “jaj már, anya” hozzáállást. Kellemetlen erről beszélni, és valószínűleg nála is szorongás, bűntudat kapcsolódik a helyzethez. Sokat segítene, ha nem Önnek kellene ezeket megbeszélni vele, hanem az apukájának, vagy legalábbis egy férfinak. Őszintén megnyílva akár saját megoldásaival segítheti a kistinit. Jó lenne, ha kialakulna, hogy legyen saját intim tere, akár csak a szoba egyik fele, ahol magára tudja zárni az ajtót, és nem kell kínos dolgokról beszélni, ha nem akar. Talán ha nem csak a külön alvás, hanem valahogy ennek a külön térnek a kialakítása lenne a cél, ahol ő is megmondhatja, mire van igénye, akkor belemegy a különalvásba is. De mindenféleképpen jó lenne a férjét is bevonni, első körben akár csak úgy, hogy kiderüljön, szerinte ez miért nem gond, vagy ő mit tenne. Lehet ő a közvetítő, főleg, hogy úgy gondolja, Ön felfújja a problémát.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.