Jelenlegi hely

Menjen? Ne menjen? Iskola-dilemmák

Kislányom júliusban volt 5 éves. 32. hétre született 1400 grammal. Minden rendben volt vele, csak a súlya miatt kellet 4 hétig kórházban maradunk. Most aktuális az iskola-kérdés. Nagyon okos kislány, az óvónők javasolják, hogy menjen. Mi, a szülei pedig nem szeretnénk ezt. 14-15 kg, pici és vékony kislány, szerintünk fizikálisan még nem iskolába való. A csoportból kevesen mennek iskolába, az összes barátnője marad, mert szinte mindenki szeptember után született (ahogy ő is szeptember 12.ére volt kiírva.) A koraszülöttes orvosunk is azon a véleményen van, hogy maradjon még az oviban. Másrészt mi nem vagyunk ennek a nagy rohanásnak a hívei, szerintünk gyermekkorban az érzelmi biztonság és a játék a legfontosabb. Az óvónők azzal érvelnek, hogy vissza fog fejlődni, valamint unatkozni fog. Ezt én nehezen tudom elképzelni egy gyermekről, aki a barátai körében, játékok között tölti a napját. Szeretném az Önök véleményét kérni erről! Köszönöm előre is!

Kedves Anna!

Amennyiben kétely merül fel a gyermek iskolaérettségével kapcsolatban, a területileg illetékes nevelési tanácsadóban tartandó iskolaérettségi vizsgálatot szoktuk javasolni felkeresni. Itt a szülővel történő beszélgetés után csoportos és egyéni helyzetben mérik fel a gyerekek kognitív, szociális képességeit az iskolával kapcsolatban. Ez Önöknek is támpont, hogy hol tart a gyermek. Emellett a szülővel történő beszélgetés során meg szokták kérdezni, hogy a szülő mit szeretne, és igyekeznek ennek megfelelő javaslatot tenni, amennyiben ez aszakmai szempontokat nem sért. Javaslom, keressék fel a nevelési tanácsadót, hogy mikor tartják az iskolaérettségi vizsgálatot.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.