Jelenlegi hely

Lehet, hogy a párom alvajáró?

Az élettársam 25 éves fiatalember. Nagyon sűrűn előfordul, hogy éjszaka felriad és nincs magánál, pl. többször álmodta, hogy rádől az ajtó, és ö felül az ágyon és tartja, hogy ne dőljön rá. Volt, mikor ordított is álmában és hogy a lépcsőn állva ébredt fel. Kérem,  adjon tanácsot nekünk, mert szerintem ez nem normális. Milyen szakemberhez kell fordulni ilyenkor? És mi okozza?? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm: Enikő

Kedves Enikő!

Az élettársa az Ön leírása alapján gyaníthatóan a köznyelv által alvajárásnak nevezett (orvosi nevén szomnabulizmus, vagy noktambulizmus) problémában szenved.

Az alvajárás az alvás közben előforduló neurológiai problémák csoportjába tartozik. Ritkának hinnénk, pedig a statisztikák szerint minden tizedik gyermeket és minden ötvenedik felnőttet érinti. A gyermekek nagy része azonban jellemzően „kinövi” az alvajárást, az igazi gondot az jelenti, ha ez felnőttkorban is megmarad – vagy akkor jelenik meg.

Az okok között beszélhetünk stresszről, alváshiányról, fáradtságról vagy szorongásról. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy az alvajárás bizonyos esetekben más mentális problémák kísérő tüneteként is megjelenhet, illetve pszichotróp (tehát a központi idegrendszerre ható) szerek szedésekor is felléphet.

A kutatások szerint az alvajárás családon belül halmozódik, tehát örökölhető. Amennyiben az egyik szülő alvajáró, a gyerek közel 50%-os valószínűséggel örökölheti a problémát.

Javaslom, keressék fel a családorvost, részletesen számoljanak be a tünetekről! Az orvos tovább fogja irányítani Önöket a szükséges vizsgálatokra.

 

Üdvözlettel:

Herceg Attila

 

Problémakör: 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.