Jelenlegi hely

Lehet, hogy figyelemzavaros?

25 hónapos kisfiammal kapcsolatban felmerült bennem, hogy esetleg figyelemzavaros. Szeretném segítségét kérni, annak megállapításában, hogy érdemes lenne-e szakemberhez fordulnunk.
Történetünk rögtön a születése után kezdődött pár nappal, ugyanis vigasztalhatatlanul sírt szinte egész nap és éjszaka is, ez így ment körülbelül 2 hónapon át, mikor végre egy gyermekgasztroenterológus azt nem mondta, hogy valószínűleg tehén-tejfehérje allergiája lehet, próbáljunk meg egy speciális tápszert (addig szoptattam), hátha az segít. Vérvétel nem támasztotta alá a diagnózist, de valamivel jobb lett a helyzet, ezért megnyugodtunk és fél éves koráig ezt a tápszert kapta. Dávid mozgásfejlődése hihetetlen tempóban haladt (kúszás és a
mászás ennek ellenére nem maradt ki), 9 hónaposan már egyedül járt. Nagyon fárasztó volt a férjem és a számomra is, hogy egy pillanatra sem maradt meg az ölünkben vagy a karunkban, állandóan mocorgott, lemászott- felmászott, egy perc nyugtunk sem volt és azóta sincs.
Tulajdonképpen az utóbbi pár hónapban merült fel bennem, hogy valami esetleg nincs rendben. Elég sokat járunk játszótérre gyerekek közé, próbálunk sokat kint lenni levegőn. A többi kortársához hasonlítva egyszerűen egy energiabomba, de nem ez az, ami feltűnt, hanem, hogy Dávidot elég gyakran baleset éri. Gyakorlatilag egy másodpercre sem hagyhatom szoros felügyelet nélkül, mert úgy közlekedik, mászik, fut... stb. hogy nem figyel arra, amit csinál. Már egészen kicsi korában is állandóan baleset érte, de most... Amikor ébren van, akkor minden idegszálammal és figyelmemmel rá kell koncentrálnom, hogy ne történjen valami baj vele. Hamar ráun a játékokra és akkor aztán rohan a következőhöz, de sokszor már futás közben meggondolja magát és egy harmadikhoz megy. Látom a játszótéren, hogy nem nagyon van az ő korosztályában még egy ilyen aktív kisgyerek. Semmit nem tudok tőle csinálni, amikor ébren van, mert teljes embert kíván és követel maga mellé a felügyelete. Ezen kívül folyamatosan beszél, kérdez, mondja...mondja..., nagyon okos kisfiú, sokszor azt
látom, hogy sokkal előrébb van a kortársainál. Nagyon érzékeny lelke van, nehezen tesz túl magát traumákon, rossz dolgokon.

Szeretném segítségüket kérni, mert a férjem azt mondja, csak aktívabb és kicsit rosszabb az átlagnál Dávid, adjuk be bölcsődébe, aztán könnyebb lesz. De én úgy érzem, hogy ennél bonyolultabb ez a probléma (férjem napi 2 órát tölt maximum Dáviddal, ez kb. az esti fürdetés, bár már ott is érte baleset többször is). Estére már fizikálisan és idegileg is olyan fáradt vagyok, hogy azt nem is tudom leírni, félő, hogy erre a helyzetre rámehet a párkapcsolatunk is.
Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Nikolett

Kedves Nikolett!

Abból, amit leír, elképzelhetőnek tartom, hogy fennáll a hiperaktivitás és a figyelemzavar. De nagyon fontos, hogy ebben a korban még kicsik ahhoz a gyerekek, hogy diagnosztizálni lehessen.

Ami viszont nagyon fontos lenne: ha úgy érzi, hogy ennyire elfárad, és már a kapcsolatukat fenyegeti a helyzet, akkor keressen egy gyerekvigyázó segítséget. Már attól is, ha heti 3-4 órát tud magára figyelni, egy kicsit kikapcsolni, feltöltődni, jobban fogja bírni az otthoni strapát.

Érdemes azért elmenni gyermekpszichológushoz, hogy segítséget kapjanak abban, hogyan lehet másképpen viszonyulni hozzá: őt is segíteni abban, hogy alkalmazkodjon, lassítson – ha csak percekre is -, és Önt abban, mikor mennyire avatkozzon be, hol rakja le a kereteket.

Úgy tudom, hogy az Alapozó Terápiák Alapítványnál felmérést is csinálnak, és terápiák is vannak. Ott szakszerűen meg tudják mondani, hogy mikortól érdemes foglalkozni a problémával.

http://www.alapozoterapiak.hu/magyar/terapiak_1_alapozo_terapia.php

 

Üdvözlettel: Majoros Andrea

 

 

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.