Jelenlegi hely

Lehet-e úgy együtt élni, hogy már nincs közünk egymáshoz?

Férjemmel 13 éve vagyunk együtt, van 2 kislányunk. A férjem az utóbbi időben elgondolkozott, hogy akarja-e még a házasságot. Annak ellenére, hogy már 12 éves házasok vagyunk, még
mindketten viszonylag fiatalok: férjem 30, én 32 éves. Mindkettőnknek a másik volt az első és eddig egyetlen az életében. Azt hiszem, talán ez is a probléma, hogy a férjem úgy érzi, nem élt eleget, nem volt szexuális kapcsolata más nőkkel, és most kíváncsi (ezt el is mondta). Sosem volt az az érzelgős, kitárulkozós típus, általában én voltam a bújós, kedveskedős a kapcsolatunkban, azonban az utóbbi időben belefáradtam, hogy alig kapok vissza valamit a szeretetből. Néhány hónapja volt egy beszélgetésünk, akkor elmondta, hogy már nem szerelmes
belém, és miattam lehet hogy jobb lenne, ha elengedne és találhatnék valakit, aki úgy szeret, ahogy én szeretném. Aztán közben abban maradtunk, hogy megpróbáljuk helyrehozni, de ismét nem láttam, hogy különösebben igyekezne, pedig egy wellness hétvégére is elmentünk kettesben. Talált egy új hobbit és közben új emberekkel ismerkedett meg. Addig sosem járt el bulizni, nem ivott alkoholt, de azóta elkezdett eljárogatni. Én örültem neki, hogy végre vannak barátai, akikkel eljár, nem is mondtam soha, hogy ne menjen. Most sem zavarna, ha nem lenne ez a feszültség köztünk. Ráadásul elmondta, hogy érez valamit az egyik nő iránt, ebből a baráti körből. A nőt én is ismerem és sejtettem is, hogy a férjemnek tetszik. Ő nem tud róla, neki is férje van és gyerekei. A férjem elmondása szerint nem is fogja neki elmondani, nem akar az ő házasságába is belerondítani. Ez után a vallomása után ismét azt kérte, próbáljuk meg elengedni a dolgokat és egymással foglalkozni. Nekem érthetően nehezen megy, hiszen fáj, hogy belém nem szerelmes, más nő iránt pedig érzelmeket táplál. Ma ismét azt mondta, hogy nem akarja
elveszíteni a gyerekeket, de azt sem akarja, hogy én boldogtalan legyek, így talán az lenne a legjobb, ha különmennénk. Én semmiképp nem akarom, hogy a gyerekek sérüljenek, és egyelőre nem is tudok elköltözni velük.

Nem tudom, lehet-e úgy együtt élni, hogy közben már nincs közünk egymáshoz. Nem tudom, mit tegyek. Hétvégére foglaltam ismét kettőnknek szállást, de ezek után már azt sem tudom, érdemes-e elmennünk. Ő azt mondja, nem tudja, mit akar, de ha együtt vagyunk, úgy viselkedik, mintha semmi nem történt volna. Egyébként szexinek talál, okosnak gondol (legalábbis ő ezt mondja), valamiért mégsem vagyok már elég neki. Én szeretem őt, és ha érezném, hogy ő is komolyan gondolja és próbálkozik, ismét belé tudnék szeretni. De egyedül már nem megy.
Arra is gondoltam, hogy együtt maradunk, de amolyan nyitott házasság módján, megengedem neki, hogy más nőkkel legyen. Csak félek, hogy nem tudnám kezelni, ahhoz teljesen el kellene engednem. De talán, ha ő is azt látná, hogy én más férfiakkal vagyok, rájönne, hogy nem akar elveszíteni. Párterápiáról hallani sem akar, én pedig már teljesen tanácstalan vagyok. Hogy kezelhetném okosan ezt a helyzetet úgy, hogy nem válunk el rögtön?

Kedves N.M.!

A párterápia jó lehetőség lehetne, ha a férje is bízna benne. Így más úton kell járnia.

Mindketten elsők voltak a másiknak, nincs tapasztalatuk más nőkkel, férfiakkal. Sok éve együtt vannak, de szexuális tapasztalataikat együtt szerezték. Talán ez már kevés, lehet, hogy nem csak a férjének, hanem Önnek is. Az örömszerzés módja ismétlődő rutinná vált. Éppen az izgalom, a frissesség, az ismeretlen hiányzik belőle. Ijesztő perspektíva lehet ez egy 30 éves embernek.

Jó ötlet a wellness, a kettesben töltött hétvége, de csak akkor, ha ez új élményeket ad. Ha kettesben kipróbálnak új dolgokat, új élményeket szereznek.  Frissíteniük kell szexuális „eszköztárukat”. Beszélgetniük kellene arról, hogy ki mire vágyik, mit szeretne kipróbálni. Nézhetnek együtt romantikus, vagy akár szexfilmeket, de ajánlom még pl. az Amit még mindig tudni akarsz a szexről. c. filmet. Sokszor beválik, ha pl. a Káma Szutra képeit nézegetik. Ez alkalmat adhat arra, hogy saját szokásaikról, vágyaikról is beszéljenek egymásnak.

Saját maga is megpróbálhat megújulni a kapcsolatukon belül. Nemcsak a fodrászra, kozmetikusra, modern ruhákra, izgalmas hálóruhára gondolok, hanem lehet kezdeményezőbb, provokatívabb megjelenésre a szexben. A párja most nem elsősorban odabújásra, dédelgetésre vágyik, hanem robbanékony, dinamikus szexre, hogy ismét 30 évesnek érezhesse magát. Ha sikerül új tüzet gyújtani, Ön is visszafiatalodhat, és együtt kereshetik a közös, új utakat.

Ha mindez nem elég, saját maga is igénybe vehet terápiát, az is segítheti a közös problémák megoldását.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.