Jelenlegi hely

Lányt így még nem szerettem

Szeretnék segítséget kérni! Párommal 5 hónapja nem vagyunk együtt. 3 év együttlét után, ami csodálatos volt, szünetet kért. Én voltam neki az első minden szempontból. De sajnos a kapcsolatunkat az utolsó fél évben elhanyagoltam... kevés érzelmet mutattam, ami kiváltotta a szünetet. Miután ezt kérte, teljesen normálisan belementem. Nem kerestük egymást kb. egy  hónapig. Azóta többszőr próbáltam kezdeményezni a kapcsolatot, de elzárkózik, az utcán nem köszön, ha találkozunk, az autóból nem int vissza, elfordítja a fejét stb... Igazat megvalva 28 éves vagyok, de lányt így még nem szerettem, és az igazság az, hogy még most is érte dobog a szívem. Tudják, férfi vagyok, mi azt hisszük, mindig tudjuk, mit kell csinálni, de most teljesen tanácstalan vagyok. Nem zaklatom, semmi ilyesmi, van önkontrollom, de egyszerűen nem jövök rá, mi zajlik a fejében - ehhez kérnék segítséget.

Kedves AlexG!

Senki sem tudja kitalálni, hogy mi van a másik fejében, egészen addig, amíg a másik el nem mondja. Akkor is csak bízhatunk abban, hogy amit mondott, azt őszintén mondta-e, illetve, hogy ő maga tisztában van azzal, amit próbál megosztani.

A tapasztalatom, hogy a kapcsolatok ilyen fokú krízisét még tiszta, őszinte kommunikáció mellett is nehéz megfelelően kezelni. Javaslom tehát, hogy keresse meg a barátnőjét, és próbálják meg tisztázni, hogy ki mit szeretne, mit remél ettől a kapcsolattól. Ha elhanyagolta őt, elképzelhetőnek tartom, hogy igencsak meg fog lepődni, ha azt hallja, hogy még most is érte dobog a szíve. Ha pedig a barátnője nem nyitott egy - akár záró - beszélgetésre sem, akkor azt gondolom, hogy ideje lezárnia a kapcsolatot. Ha három év után a lány valami miatt úgy érzi, hogy nem szeretné/tudja méltó módon lezárni a kapcsolatot, annak oka van. Legyen ez az ok bármi, de ez azt jelzi, hogy a súlyos, kapcsolatot érintő problémákról nem tudnak beszélni. Ahhoz, hogy egy párnál ez a képesség kialakuljon, sok gyakorlás és nyitottság szükséges.

Addig is javaslom, hogy azzal az őszinte szeretettel és vágyakozással, amivel ezt a levelet is megírta, keresse meg őt.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.