Jelenlegi hely

Külföldre költöztem a páromhoz és a családjához

A problémám igen sokrétű. Fél éve költöztem külföldre a páromhoz és a családjához. Meglehetősen különbözöm tőlük mentalitásban, életfelfogásban - vagyis tulajdonképpen mindenben. Szeretem a nyugalmat és az ésszerűséget, de sajnos ezek a dolgok ritkán tapasztalhatóak új családomban. Nem igazán fogadnak el olyannak, amilyen vagyok, és nem érzem, hogy becsülnének vagy értékelnének. Sajnos a páromtól sem, pedig új környezetben, más országban mindez nélkülözhetetlen segítség lenne. Mivel nem kapok megbecsülést, az önbizalmam is jelentősen csökkent, ami kihat a nyelvtanulásomra, munkavégzésemre. Pár hete szorongásos tüneteim is jelentkeztek. Úgy érzem, rossz döntést hoztam a költözéssel. A páromtól is teljesen
elhidegültem, bár mint ahogyan semmi mást sem, úgy ezt sem hajlandó észrevenni. Néha azt gondolom, bennem van a hiba és nem való nekem a családi élet. Talán egyedül kellene leélnem az életem?

Kedves Donnie Darko!

Örülök a kérdésének. Mostanában egyre többen keresnek meg a külföldre költözés, külföldi partnerrel való összeköltözés előtt. Az Ön érzései, tapasztalatai talán nekik is segítenek.

Az összeköltözés mindig próbára teszi a pár tagjait. Mindenki viszi magával a hagyományait, szokásait, kultúráját. Az együttélés első éveiben ezeket a hozott szokásokat, értékeket egyeztetik össze a pár tagjai, még akkor is, ha esetleg erről soha nem is beszélnek. A folyamat során kialakulnak a pár közös szokásai, akár úgy, hogy átveszik a pár valamelyik tagjának hagyományait, vagy új szokást alakítanak ki, akár mindkettőjük családi hagyományai ellenében. Vannak azonban olyan esetek is, amikor ez az egyeztetés nem jön létre, hanem a pár egyik tagja belép a pár másik tagjának életébe. Lemond a saját szokásairól, hagyományairól, és átveszi új családja életmódját.

Hagyományaink, szokásaink a személyiségünk részét képezik. Ha feladjuk, egy részünk elvész, megsemmisül, feloldódik az új családban. Az esetek egy részében nem történik semmi, az új pár megtanul együtt élni az adott helyzetben, ha fel is kell adni néhány dolgot, a közös élet előnyei elviselhetővé teszik a lemondást. Erre akkor van a legnagyobb esély, ha a pár tagjai, és családjaik hasonló körből érkeztek, nincs nagy különbség ez életkörülményeikben, értékeikben. Ha egy pár tagjai között nagyobbak a különbségek, más kulturális, társadalmi közegből érkeztek, az egyeztetés sokkal nehezebb. Akkor működik jól, ha a lehető legtöbb közös szokást veszik fel, melynek során a pár mindkét tagjának igényeit figyelembe veszik.

Nehezíti a szokások egyeztetését, ha a pár tagjai más nemzetiségűek, más országban éltek korábban, más az anyanyelvük. Ha ilyenkor egy új családba lép a pár másik országból való tagja, akkor hatalmas elvárás- és hagyományrendszerrel kell megbirkóznia, úgy, hogy minden egyes szokás mögött egy egész család, egy ország áll. Ha érvényesíteni akarna valami saját elképzelést, akkor nemcsak párját, de egész hátterét le kellene győznie.

Kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy alkalmas-e a családi életre? Ez eddig nem derült ki. Az biztos, hogy nem történt meg az egyeztetés Ön és párja között, elfogadta, hogy párja családjához kell alkalmazkodnia. Lehet, hogy ezt az egymáshoz való alkalmazkodást kell újrakezdeni. Ehhez persze a párja együttműködése is kell. Ha van Önök között szeretet és összetartozás, akkor még most se késő. Érdemes lenne olyan körülmények között kialakítani közös életüket, ami legalább valamennyire mindkettőjüknek új, és nem áll minden cselekedetük mögött egy kritizáló, bíráló család, ahol párjának is alkalmazkodnia kell a közösen kialakított életmódjukhoz. Külön lakás, akár másik településen, esetleg egy harmadik országban – lehetőségek, hogy átvizsgálják, mit hoztak magukkal, mit szeretnének megtartani, mi az, ami elfogadhatatlan. Kialakíthatnak új szokásokat is, mely mindkettőjüknek kihívás.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.