Jelenlegi hely

Körömrágás: betegség vagy rossz szokás?

Betegség vagy rossz szokás? Kiskorom óta rágom a körmeim, utána pedig a bőrt is elkezdtem rágni vagy tépkedni a kezeimről. Van, hogy véresre rágom/tépkedem a bőrt. Aztán olyan 14 éves koromban elkezdtem a fejemet vakarni, ami véres, később sebes lesz. Szinte mindennap felvakarom a sebeket és utána vérzik. Tudom, hogy nem szabadna, de nem tudom megállni! A körömrágásról anyukám próbált leszoktatni különböző rossz ízű körömlakkokkal, de lerágtam ugyanúgy a körmeim. Majd felnőttkoromban próbálkoztam a műkörömmel, amit mindig leszedtem vagy alatta piszkáltam a körmeim. 23 éves vagyok és nagyon aggaszt, hogy a mai napig nem sikerült leszoknom ezekről a "rossz szokásaimról". Ön szerint szükségem lenne szakemberhez fordulni? Válaszát és segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Evelin

Kedves Evelin!

 

Egy rossz szokást mindaddig nem nevezhetünk kórosnak, amíg az 1.) a normálistól nem szélsőségesen eltérő, 2.) kellemetlen, nyugtalanító, 3.) nem befolyásolja jelentős mértékben a mindennapjait, 4.) nem minősül veszélyesnek.

Természetesen szakemberhez nem csak akkor fordulhatunk, ha a fenti pontok valamelyikének vagy mindegyikének „eleget teszünk”. Ha úgy érzi, hogy a problémája már jó ideje fennáll (ahogy azt levelében írja is), az Ön számára kellemetlen, és mindeddig nem talált hatékony megoldást, bátran kérjen segítséget!

 

Üdvözlettel:

Herceg Attila

 

Problémakör: 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.