Jelenlegi hely

Költözés és babaágy

18 hónapos fiam egyik napról a másikra nem alszik a kiságyban. 2 hete költöztünk új lakásba. A szobáját azonnal felismerte a kis bútorai és játékai miatt. Első pár nap semmi gond nem volt. Szokásos kis "rituálénk" után ugyan kétszer kimászott az ágyból, átölelt, de vissza is ment és lefeküdt. Azóta azonban bárhol (akár a nappali közepén a szőnyegen, vagy a kanapén) elalszik, csak a saját ágyában nem. Megpróbáltuk a szoba átrendezését is, de úgy sem. A kiságy mellett alszik napok óta egy mini fotelágyon. (Születése óta külön szobában alszik.) Ez a költözésnek köszönhető és legyünk türelmesek? Vagy egyszerűen így adja tudtunkra, hogy ő már "nagy fiú" és szerezzünk be neki egy ágyat a rácsos helyett?

Kedves Anyuka!

Kisfia még nagyon pici ahhoz, hogy a kis változások is erősen hassanak rá, még ha azt nem is feltétlenül nagy sírás vagy viselkedésváltozás árán fejezné is ki. Nagyon kevés idő telt még el a költözés óta, így könnyen el tudom képzelni, hogy ezt a változást fejezi ki így, hogy elutasítja a saját ágyát. Nagyon jó ötlet, hogy az alvást továbbra is a saját szobájához kötik. Ha mással nem jelezte, hogy a rácsos ággyal lenne baja, akkor valószínűleg csak az új helyzetben megjelenő bizonytalanségérzetét fejezi ki így. Ha más miatt is felmerült, hogy egy nagyobb ágy lenne jó már neki, akkor lehet, hogy érdemes lecserélni, hogy az új helyen új ágyban új alvási szokásokat tudjon kialakítani. Tárgyhoz kötve néha könnyebb a változást megélni, vagyis inkább az új szokásokat kialakítani egy új helyen. Nem tudom, hogy változott-e az ő szobája és az Önök közti távolság, vagy hogy könnyebb-e mozogni a fotelágyról, mint a rácsos ágyról. Ha ezekben például nagyobb különbség van, akkor elképzelhető, hogy a szabadsága, mozgékonysága nagyobb biztonságot ad az új helyzetbne, és idővel visszaszokik az ágyába. Két hét egyelőre nagyon rövid idő, könnyen lehet, hogy spontán visszaáll a rendszer, hiszen a rituálé, az elalvás és sok más azonnal és viszonylag könnyedén működött az új helyen is. 

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.