Jelenlegi hely

Kollégám ellehetetleníti a munkahelyi életemet

Azért írok, mert munkahelyemen döntéshelyzetbe kerültem, amely nagyon nehéz számomra. Külföldön dolgozom, stresszes munkában, de imádom a főnökömet, kompetensnek és megbecsültnek érzem magam. Lehetőségem van karriert építeni is. Egy munkatársam azonban, aki régóta a cégnél dolgozik, teljesen ellehetetleníti a munkahelyi életemet.

Folyamatosan, fennhangon káromkodik, panaszkodik, szidja az embereket személy szerint, ízléstelen történeteket magyaráz és azokat ismétli a nap folyamán többször. Olyan hangos, hogy nem tudom a munkámat végezni. A többiek sem örülnek ennek a helyzetnek, de mindenki elviseli és nem szívesen kerülne vele konfliktusba. Értelmesen nem lehet neki elmondani (egyszer próbáltam, durván "helyre rakott"), jelenleg pedig mindennapos stresszt jelent őt hallgatni. (Olyan helyen dolgozom, ahol a helymegváltoztatás nem járható út.)

Próbáltam bedugni a fülemet - így viszont kimaradok a többi szakmai és emberi beszélgetésből is, ráadásul mióta észrevette, hogy ezt teszem, kihagy a körkérdésekből, nem köszön nekem reggel - ami különösen fáj, mivel nagyon rossz tapasztalataim vannak a kiközösítéssel. Félek, hogy megint elmérgesedik a helyzet és úgy érzem, mindenképpen én húzom a rövidebbet. A főnököm tud a dologról - anélkül, hogy említettem volna neki, ő hozta fel, viszont nem tudják elbocsátani, mert munkaerőhiány van és látszólag a többiek tudják valahogy kezelni a helyzetet.

Borzasztó feszültnek érzem magam mindennap, a beilleszkedésemet - e konfliktus miatt is - nem érzem biztosnak, neki pedig furcsamód sok barátja van. Mivel még próbaidőn vagyok, könnyedén elhagyhatom a céget, de félek, hogy nem fogok még egyszer jól fizető munkát találni ilyen jó főnökkel, úgy, hogy még előrelépési lehetőségem is van. Mit tehetnék? Nem tudok nevetni azokon, amiket mesél, mert kellemetlenül érintenek és én tényleg szeretnék dolgozni. Attól tartok, a következő munkahelyemen is lesz olyan, akit nem tudok majd kiállni - ráadásul rengeteg stressz újat keresni, és nem biztos, hogy más szempontokból is megfelel. Őszintén szeretnék változtatni a helyzeten - és tudom, hogy alapvetően csak magamon tudok. De hogyan?

Kedves Anonymous!

Jól látja, valóban csak saját magán tud változtatni. Úgy tűnik, nem ez az első eset, hogy a munkahelyén nehezen tud beilleszkedni, már máskor is találkozott kiközösítéssel. Nagyon stresszes, ettől feszült, amikor minden különleges inger csak fokozza a feszültségét. A feszültség, szorongás forrása talán nem is ennek a munkatársnak a viselkedéséből ered, talán amúgy is sérülékeny, ingerlékeny. Nagy a kockázat, hogy esetleg nem felel meg majd a próbaidő lejártakor, és sokat veszíthet. Érdemes lenne foglalkoznia ezzel az érzéssel: vajon mi okozhatja, hogy ennyire feszült? Külföldön dolgozva érezheti magát elszigeteltnek, megkülönböztetettnek, hiányozhat a család, a barátok, a megszokott környezet. Kellemetlenül érintik munkatársa történetei, tréfái, nem egyszerűen csak zavaróak, hanem van bennük valami, ami személyesen is megszólítja. A hangosság, durvaság, panaszkodás, káromkodás, ízléstelenség? Hol találkozott már ezekkel ilyen töménységben? Mitől személyes ez? Kire, mire emlékezteti ez a jelenség? Talán, ha elmélyed ennek vizsgálatában, megérti, hogy feszültségei nem feltétlenül ebben a helyzetben keletkeztek, hanem valami korábbi élményét éleszti fel munkatársa viselkedése.

A stresszes munka különleges felkészülést igényel: stresszoldó technikákat pl. relaxáció, autogén tréning, joga, rendszeres sportolást, zenehallgatást. Sok beszélgetést barátokkal, ismerősökkel, családtagokkal (akár az interneten keresztül is), amikor meghallgatják, amikor másra is gondolhat, mint a munkahelyi problémákra. Ha mindez nem lenne elég, akkor kérheti pszichológus segítségét, akár interneten keresztül is. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.