Jelenlegi hely

Hogyan tudnám megjavítani édesapámmal a kapcsolatomat?

Gyerekkoromban alig láttam, vagy dolgozott, vagy pihent, vagy ha a szabadidejében kérdeztem tőle valamit, a válasz kb. annyi volt, hogy "ezt kérdezd meg anyádtól". Így visszanézve nem nagyon tartotta fontosnak a gyerekkel való jó kapcsolat kialakítását. Később, középiskolás koromban ha valami célomat közöltem vele, a válasza általában az volt, hogy amit szeretnék, az lehetetlen. A végtelenségig negatív ember. Nem rossz ember, de a gondolkodásával lehúzza saját magát és a környezetét is. Középiskolás koromban volt, hogy hónapokig nem beszéltünk egymással. Tudom, hogy nem lehet visszamenni a múltba, de valahogy csak jobbá lehet tenni a kapcsolatunkat!

Kedves Kérdező!

Nagyon bátor és pozitív döntés, hogy dolgozni szeretne édesapjával való viszonyán! Ezzel kapcsolatban két gondolatom van, amit fontos figyelembe venni. Egy kapcsolat mindig minimum két személyből áll, így annak megváltoztatása is máshogy alakul, ha a másik fél együttműködő, vagy ha nem az. Ennek ellenére vannak olyan témák, amelyekkel Ön is dolgozhat, fejlődhet az édesapjával kapcsolatos viszonyulásaban, amely közvetve a valós kapcsolatra is kihat.

Az egyik ilyen terület, amivel fontos foglalkozni, a negatív érzésekkel való szembenézés. Mind gyerekkorában, mind azóta folyamatosan olyan élményei vannak, amely alapmotívuma a csalódottság. A pozitív érzések mobilizálása, felerősítése érdekében először észre kell venni és megélni a hiányt, a fájdalmat, szomorúságot, csalódottságot, és a dühöt is. Ez kicsit olyan, mint egyfajta gyászolás, amely a régi idôk és régi vágyott együttlétek elengedése. Ez ideiglenesen akár azzal is járhat, hogy távolabb érzi édesapját magától vagy akár kerüli is. Fontos lehet akár felé, akár csak egy belső munkaként levélben-naplóban leírni, megfogalmazni, megalkotni. Ezután jöhet csak a második lépés: az édesapja elfogadása.

Szüleinket szeretjük sokkal tökéletesebbnek elvárni, mint amilyenek valaha lehetnek. Babaként és kisgyermekként úgy is képzeljük őket el, mint akik mindenhatók és tökéletesek. A tapasztalatunk pedig egyre jobban különbözik az elképzelésünktől. Így lehet eljutni az előző pontig, a negatív érzésekig. Aztán rá kell jönnünk, hogy minden ember, így az Ön édesapja is tökéletlen. Ha elengedi - idővel - azt, amit nem kapott meg, akkor könnyebben észre fogja venni azokat a területeket, tevékenységeket, amiket viszont meg tud adni. Érdemes erről akár beszélgetni is, hogy együtt tervezzenek, és reális dolgokat várjanak el egymástól. A jó élményekkel és a tisztázott keretekkel, illetve a belső kép átírásával, ami él Önben édesapjáról, lehetőségük lehet új kapcsolatot találni. Ha mindketten aktívak benne. Egyedül a belső képpel és az elfogadással ugyanúgy juthat előre, de az nem feltétlenül jelenik meg úgy, hogy a valódi kapcsolat is változna. Akkor el kell döntenie, hogy ki a jobb, hogyan szeretne viszonyulni hozzá. Elbírja-e így, vagy távolságot tart.

Sok lehetőség van, sok variáció, hogy merre változik a helyzetük. Remélem megtalálja az Önnek megfelelőt!

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 

Standovár Sára

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.