Jelenlegi hely

Hogyan barátkozzak?

Most voltam nyolcadikos, és barátkozási problémákkal küzdök. 2 éve járok ebbe az osztályba, és először egy rossz társasághoz tartoztam. Rájöttem, hogy teljesen mások a céljaink, a viselkedésünk, az értékrendünk, úgy egyáltalán az élethez való viszonyunk. Először megpróbáltam kiválni ebből a társaságból, ami sikerült is, de akkor nagyon egyedül voltam. Tudni kell, hogy az osztályomban nagyon kevés a lány, úgyhogy a lányok alkotnak egy társaságot. Kivéve két lány, illetve most már én is. Odamentem ehhez a két lányhoz és nagyon jóban lettünk. Viszont ők jóban vannak a többi fiú osztálytársammal is. Nem alkotnak velük egy közös társaságot, de barátok. Én is szeretnék barátkozni velük, de fogalmam sincs, hogy hogyan kezdjem el. Introvertált
vagyok, és nehezen nyílok meg másoknak, mert félek, hogy kinevetnének. Van valami tanácsod, hogy hogyan tudnék nyitni feléjük? Jelenleg nincs semmilyen kapcsolatom velük, és nagyjából random fura lenne odamenni hozzájuk és beszélgetni... Legalábbis nekem szerintem nem menne.

Szia Kata!

Először is nagy bátorság, hogy felvállaltad, hogy nem a neked való társaságban vagy. Ez sosem egyszerű, mégis megtetted! Ezek után introvertaltságodon túllépve felvetted a másik két lánnyal a kapcsolatot, és barátságba kerültetek. Nekem nagyon talpraesettnek tűnsz ebből a rövid kis leírásból. A fiúkkal ebben az életkorban amúgy is nehéz szerintem. Talán amiatt is, hogy nehéz eldönteni, hogy tényleg barátságot keresel-e vagy tényleg baráti közeledésnek veszik-e. Úgy gondolom, talán úgy lenne a legegyszerűbb elindulni, ha a két barátnővel együtt, szinte téged bemutatva kerülnél közelebb a többiekhez. Hiszen utána már könnyebb a dolgod. Tisztában vagy vele, hogy mik az értékeid, céljaid, és ezeket a közös pontokat tudod keresni a körülötted lévőkkel. Jó, ha nyitott tudsz lenni új dolgokra, de nem kell nagyszájúnak és hangosan nyitottnak lenned, hogy barátokat találj. A saját tempódban, saját magadat adva indulj el, lépésről lépésre. Ha nem is random, de ezeket a közös pontokat keresve tudsz kezdeményezni vagy csatlakozni egy beszélgetésbe. És nyugodtan figyelj, mutass érdeklődést. Azt mindenki szereti, ha fontosnak tartják, amit mond vagy csinál. Így csendesebben is jelen tudsz lenni, felbátorodva ahhoz, hogy Te is megnyílj, és magadról vagy a véleményedről beszélj. Ha vannak közös témák, közös pontok, akkor könnyen elindul egy beszélgetés, amitől még több közös téma lesz, és így tovább...csak el kell indulni!

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 

Standovár Sára

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.