Jelenlegi hely

Hangulatváltozások, félelmek

Külön élő szülők 9 éves kislánya iskolában jól tanul, de sokszor sír új helyzetekben, ha nem akar valamit. Az iskola elküldte  pszichológushoz  a  gyereket  emiatt. Apás hétvégen apával csak  játék van, minden kívánsága teljesítve. Este lefekvés előtt sír, hogy rossz gondolatai vannak, fél az esőtől, mert hetekkel korábban hallott valahol dörgést, sír az autók zajától, rossz gondolatai vannak. A rádiót anyával lezáratja, mert hallja a híreket, s rossz gondolatok jönnek emiatt elő. Füldugóval alszik relaxációs zenére, de sír, hogy ahol eddig jól aludt, most az ágy, a szoba is félelmetes stb. Apa elmagyarázta neki, hogy miért kell az eső, mi a dörgés, melléfekszik alvás közben, s mondja, hogy biztonságban van, de a gyerek kér rossz álom-fogót. Anya vett neki egy gömböt, hogy azt simogassa, és az elűzi a rossz gondolatokat. A szülők új párjával jól kijön. Apa kezét az utcán nem engedi el, apán lóg, mert fél a galamtól, a kutyától stb. Elkezdi suttogni, majd pár perctől fél óráig is képes sírni, legyezi magát, a levegőt kapkodva szedi, majd megnyugszik s nevet. Ez az utóbbi hónapokban csúcsosodott ki, mikor összekapcsolja a nem ott lévő, korábban megélt dolgokat a jelennel. Eddig jól aludt, bár a fogát csikorgatta eddig is. Mit lehet tenni?? A pszichológus azt mondta, hogy nem tud mit kezdeni vele (külföldön élnek).

Kedves Ismeretlen!

Ki Ön ennek a gyermeknek az életében? Úgy ír róla, mintha egy száraz esettanulmány lenne egy tankönyvben. Egy gyermekről nem lehet az őt körülvevő környezet nélkül gondolkodni, és mivel most Ön az, aki felnőttként betekintést enged ennek a kislánynak az életébe, úgy fest, mintha ez a kislány egy tárgy lenne. Ez a kislány retteg, retteg az elválástól, a sötéttől, a természeti jelenségektől, az állatoktól, mindentől. Fantasztikus tőle, hogy ezzel együtt jól teljesít az iskolában! Mit lehet tenni? Elvinni gyerekpszichológushoz. Az lehet, hogy egyik szakember nem tudta vállalni az esetet, de akkor kell valaki mást keresni! Nem olyan történetnek hatnak a leírtak, amivel ne lehetne, sőt kellene minél előbb kezdeni valamit! Nem derül ki, hogy melyik országban élnek, de bizonyára elérhető szakember. Javaslom, hogy minél előbb keressenek segítséget a kislánynak!

Üdvözlettel,

Kovács Réka

pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.