Jelenlegi hely

Ha velem van, az apja hiányzik - és fordítva

2015-ben elváltunk, egy gyermek van, 10 éves lány. Velem él, de a volt férjem az új feleségével azon munkálkodik, hogy a lányom hozzájuk költözzön végleg. Sajnos a gyermekem viselkedésében is látszik, illetve mondta is, ő ott akar lakni az édesapjánál, de olyat is mondott, nem tudja pontosan, hol lenne jobb lakni. Ha velem van, az apja hiányzik vagy fordítva. Sajnos nincs jó viszony a volt férjem és köztem, így semmit nem tudunk megbeszélni, mert csak a saját döntését fogadja el,
nekem igazam se lehet. Gyerekelhelyezési per is volt, mert váláskor közös felügyelet volt. Rövid időre külföldön dolgoztam, azalatt adta be a volt férjem a keresetet, és állítólag a gyerek kérésére döntött úgy, hogy akkor maradjon kizárólagos felügyeletem. Azóta folyamatosan megy a vita és hogy költözni akar a lányom. Semmi olyat nem tettem, ami miatt alkalmatlan lennék a nevelésre. A folyamatos lelki terror és a lányom megváltozott viselkedése miatt nem tudom, hová fordulhatnèk segítségért.

Kedves Hölgyem!

Sajnos sok ilyen történetet láttam, ahol egy válás kapcsán a gyermek nyugalma sokadlagos szempont lesz. Egy tízéves gyermek nem dönthet ilyen kérdésről, hiszen ő még mindkét szülő felé lojális, amit a lányuk így fogalmaz meg: ha anyával vagyok, apa hiányzik, és fordítva. Elképzelhetetlenül nagy teher, amikor nap mint nap azzal a félelemmel kell élni, hogy elveszítheti a gyermekét. Írta, hogy nem tud kommunikálni a volt párjával, mégis, azt javaslom, próbálja meg. Nem vitatkozni, érveket ütköztetni, hanem jelezze neki, hogy ez a helyzet mekkora bizonytalanságot teremt. Emellett érdemes lehet beszélni egy ügyvéddel arról, hogy egy ilyen igénynek mekkora a realitása. Ha kiderül, hogy a magyar gyakorlat alapján nem sok esélye van az apának, az Önt is megnyugtathatja. Illetve segíthet a dolgok praktikus oldalát nézni. Azt fontos lenne valahogy a volt férje tudtára adni, hogy olyan bizonytalan helyzetet teremt ezzel a lehetőséggel, ami nagy teher a lányuk számára. És bár elképzelhető, hogy kitartó nyomás hatására a lány a költözést választja, nem mindegy, hogy ezért milyen árat fizet.

Ha szükséges, mediátor segítségét igénybe tudják venni.

Üdvözlettel

Kovács Réka

Problémakör: 

Kovács Réka

pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.