Jelenlegi hely

A gyerekek nem fogadják el a kapcsolatomat

Elváltam, a gyerekeim távol élnek tölem, sajat családdal. 6 éve van élettársi kapcsolatom. A lányom, aki Kanadában él, nem fogadja el a kapcsolatom, az egyik menyem szintúgy. Ha a lányom
hazajön, minden családi eseményből kizárja. Holott a társam egyiket sem bántotta. Most már ordit és veszekszik, mert megmondtam, hogy akkor én sem leszek ott. Felnőtt ember, ha nem érti ezt a helyzetet, sajnalom. Soha, egyik gyermekem  kapcsolatába sem szóltam bele, mindenkit elfogadtam.Teljesen kikészültem lelkileg...

Kedves Hölgyem!

Gyerekei felnőttek, saját lábukra álltak, messze költöztek Öntől. Mindenki éli a saját életét. Eleget tett szülői kötelezettségének, felnevelte a gyerekeit. Élete új szakaszba lépett, már nem kell gondoskodnia a gyerekeiről, élheti a saját életét. Elválhat, együtt élhet, bármerre mehet. A hátralévő életében csak saját magáért kell felelősséget vállalnia, saját örömét kell keresnie.

A gyerek-szülő kapcsolatban minőségi változást hoz az a pont, amikor a gyerek(ek) önálló életet kezdenek, saját családot alapítanak, akár külföldre költöznek. Ők már nem gyerekek, nem köthetik magukhoz a szüleiket (akiktől távol költöztek). Ők azok, akik nem tudnak elszakadni, szüleiket, édesanyjukat csak maguknak akarják. Élhetne elváltan, egyedül, magányosan, várva, hogy a gyerekei felhívják, meglátogassák. Talán ez jobban megfelelne a gyerekeinek. Ön továbblépett. Ebben az életszakaszban új életet tudott kezdeni, még sok öröm és boldogság vár Önre. Párja az új családja, ő a jövője. Ő jelenti a mindennapokat, a támogatást, a szeretetet. Talán idővel a gyerekei is elfogadják döntését.

Ön egy bátor nő, kitart a párja mellett, megvédi saját érdekeit, joga van a saját élethez és a boldogsághoz. Biztosan fáj, hogy lánya ilyen értetlen, aki talán nem tudja elfogadni a válást, nem érti, hogyan mehetett tönkre a házasságuk, mi lett a családdal, amiből elment. Már nem élnek együtt, így nem tudta követni, mi történt Önökkel. Ha tud, beszélgessen vele a válásról, arról, hogy mi vezetett ide, hogyan érez elvált férje iránt, és hallgassa meg az ő érzéseit is. Idővel talán megérti, hogy egy kapcsolat nagyon megváltozhat, ha a gyerekek kikerülnek a képből, és kiderülhet, hogy már semmi nem tartja össze az egyedül maradt szülőket.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.