Jelenlegi hely

Fél egyedül elaludni

Fiunk 12 éves múlt júliusban. Mindig is nagyon kötődött az édesanyjához is, illetve hozzám (az apjához). Úgy gondolom, kiegyensúlyozott életet élünk. Sok időt töltünk együtt is, de figyelünk a gyermek nélküli együttlétekre is.  A probléma kb. egy éve kezdődött, mégpedig azzal, hogy nem tud egyedül elaludni, mondván fél. A szobája a miénk mellett van, a 2 ágy tulajdonképpen 2.5 méterre van egymástól, és persze az ajtó is nyitva van. Ő azzal magyarázza a dolgot, hogy olyan ijesztő dolgok jutnak eszébe, melyeket a barátai mutattak neki, még régebben. Mindegy, hogy ki fekszik mellé, csak elalváskor ott kell lennie valakinek mellette. Már nagyon zavaró, de próbálkoztunk - mindig az lett a vége hogy valamelyikünk bebújt mellé az ágyába. Amikor elutazunk és ő itthon marad pl. valamelyik nagyszülőnél, sosem okoz neki problémát, de ott is kéri, hogy valakivel aludhasson. Próbálkoztunk úgy, hogy alvás előtt nincs tv, sem játék, olvas vagy beszélgetünk, magyarán nyugodt elalvási légkört teremtve, de sajnos hiába. Nagyon zavaró, mert mi sem tudunk rendesen aludni, mindig probléma, hogy az adott napon épp melyikőnk fekszik mellé...! Köszönöm előre is a segítségét.

Kedves Miki!

Az elalvás sok szempontból nehéz lehet. Ilyenkor elengedjük a napközben történteket, ellazulunk, és egy ismeretlen világnak adjuk át magunkat. Fia esetében az előbb említett történések közül bármelyik érintett lehet. A szülői segítség szüksége azt jelzi, hogy ezt az átmenetet most egyedül nem szeretné megélni.

Először annak járnék utána, hogy mit is mutattak a fiának a barátai. Ha jól értem, fia megfogalmaz valamit, ami miatt fél elaludni. Javaslom, beszéljenek vele erről!

Amennyiben ez nem segít, a kérdés az, hogy más helyzetekben keresi-e az átlagosnál intenzívebben az Önök közelségét, vagy kizárólag az elalvásnál jelentkezik ez a probléma. Amennyiben a kép összetettebb, gondolhatunk arra, hogy a fejlődéssel, illetve aktuális élethelyzettel áll összefüggésben a helyzet.

A fiú számára szorongató helyzet megbeszélése mellett érdemes lehet olyan esti rituálét végigcsinálni, ami önmagában megnyugtató, mindennap ugyanúgy zajlik le. Az elalvásban továbbá szokott segíteni, ha olyan kabalatárgyat tesznek az ágyba, ami biztonságot jelent fia számára. A monoton zaj (fehér zaj), a természet hangjait utánzó zajok szintén nyugtató hatással vannak. Bármi jól jöhet, ami az Önök által nyújtott biztonságot jelképezi fia számára.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 
pszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.