Jelenlegi hely

Ez normális barátok között?

Van egy barátom, mindketten férfiak vagyunk, 32 évesek. Én egyedülálló vagyok, a barátom hetero párkapcsolatban él. Már barátságunk elejétöl egy ösztönös szinten vonzódunk egymáshoz. Nem vagyunk szerelmesek, nem is akarunk "túl a barátságon"-t. Mégis jólesik megölelni egymást, néha csók is csattan és "kényeztetni(simogatni)" egymást. Szexuális kapcsolatot nem akarunk, nem is menne, a közös maszturbációt próbáltuk, de nem tudtunk kielegülni. Abban kérnék segítséget, ez normális barátok között?

Kedves Uram!

Azt mondják, a szerelemben mindent szabad, ami a másiknak nem fáj. Bár ez eredetileg a testi szerelemben megtett dolgokra vonatkozik, én az Ön története kapcsán kiterjesztve gondolkodom el rajta - hiszen a normalitásra vonatkozó kérdésével mintha azt (is) feszegetné: "szabad ezt barátok között?!"... Szóval kinek fáj, kinek fájhat, és főleg miért okozhat fájdalmat ez a "kényeztetés"?

Sértheti például a barátja párját, ha ő  tud erről a különleges viszonyról Önök között, és nem tudja elfogadni, hogy a párja olyan szintű testi intimitást él meg valaki mással, ami a mi kultúránkban leginkább csak egy monogám párkapcsolaton belül elfogadott. És ezzel máris tovább bontottuk a kérdését, hiszen egy része a szexuális orientációról, másik pedig egy bizonyos jellegű kapcsolatban "engedélyezett" megnyilvánulásokról szólhat, ezzel egyben arról, hogy ez mennyire egyeztethető össze egyéb kapcsolataikkal.

Mintha előbbi nem foglalkoztatná Önt (jelenleg) annyira, ezért erre részletesen nem is térek ki. Ezen a szinten mindezt egyfajta "kalandozásként", útkeresésként, a kamaszkori-fiatal felnőttkori önmeghatározás kissé elkésett mozzanataként tudom felfogni. Azt Ön tudja, hogy az Ön élettörténetébe ez hogyan ágyazódik be (ha mégsem látja körvonalazottan, és ez aggasztja Önt, érdemes lehet erről szakemberrel beszélgetni!).

Fontosabb tehát, hogy belefér-e ez egy barátságba? Mint mondtam, a ma hazánkban szélesebb körökben elfogadott normák szerint nem. Ha szélesebben körbetekintünk időben és térben, akkor persze máris másképp fest a helyzet! Fontos kérdés tehát, hogy Ön kiknek, milyen társadalmi körnek a nézetrendszerét fogadja el az emberi kapcsolatok kereteit illetően? Mert manapság kínálat van bőven a "hagyományos" nézetektől a szabadelvűbbekig. Belenövünk ugyan valamelyikbe, de a modern kor a nagy választék mellett kicsit talán már a választás szabadságát is jobban lehetővé teszi.

Kívánok tehát Önnek elmélyültséget önmaga és igényei megismerésében, másokat is tiszteletben tartó felszabadultságot és örömet a kapcsolataiban.

Üdvözlettel

Simon Sarolta

Problémakör: 
Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.