Jelenlegi hely

Ez alkoholizmusnak számít?

Párommal amikor megismerkedtem, 4 éve, akkor nem ivott. (Jogosítványa van, mindennap vezet.) Ahogy la jogosítványt megszereztem én is, 2 éve, attól kezdve mindennap sörözött. (Ha valahova megyünk, könnyen van vele, hogy én is vezetek.) Főleg, mikor megtudtuk,  hogy gyerekünk lesz. Már nincs olyan nap, hogy ne igyon. Napi 2 doboz sörtől akár 8 dobozig is elmegy. Meglátszik rajta rögtön, hogy ivott, főleg ha keveri pálinkával. Már nem egyszer került kellemetlen helyzetbe. ( Pl. a szobaajtóba pisilt, vagy hülyeséget álmodott és bepisilt álmában, vagy elesett és a homlokát lehorzsolta a beton.) Az lenne a kérdésem, hogy ez alkoholizmusnak számít? Hiába beszélek vele szépen, beismeri, szégyelli magát, de ha elkezd inni, nem foglalkozik vele, mit mondtam. Ön szerint mit tegyek? Mit tanácsol?

Kedves V. K. D!

Véleményem szerint, ha valaki mindennap iszik, egyre növekvő mértékben, az már hozzászokásnak számít. Súlyos a helyzet, ha olyan állapotba kerül, hogy nem ura a cselekedeteinek, „filmszakadás” következik be. A problémák tagadása sajátossága az ilyen betegségnek. Sajnos nem könnyű a változtatás.

Egy fontos kérdés: mikor kezdődött a baj?  Lehet, hogy párja korábban is ivott, csak Ön nem tudott róla, esetleg tudta, hogy néha iszik, de nem vette komolyan? A helyzet azért veszélyes, mert egy idő után az is előfordulhat, hogy párja ittasan is vezet, és szinte valószínű, hogy már eddig is előfordult, hogy nem volt még teljesen tiszta, amikor reggel autóba ült. Jó lenne nem megvárni az esetleges balesetet vagy a rendőri ellenőrzést, és orvoshoz fordulni. Lehet, hogy párja számára csak egy komoly következmény lesz elég erős ahhoz, hogy beismerje, baj van vele. Komoly következmény lehet az is, ha ultimátumot ad neki (pl. hogy elhagyja). Ez ugyan nagyon rossz mindkettőjüknek (mindhármuknak), de még mindig jobb, mint egy tragédia.

Az biztos, hogy így nem maradhatnak a dolgok! Ha már most ilyen súlyos tünetek lépnek fel az iváskor, akkor a betegség eléggé előrehaladott. Kérje a háziorvos segítségét, a család támogatását. Keressen olyan barátot vagy családtagot, akinek a véleménye sokat számít párjánál, és fogjanak össze annak érdekében, hogy mielőbb beláttassák a hozzászokás tényét, és elfogadtassák a segítséget.

Üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.