Jelenlegi hely

Erotikus álmok - apámmal

25 éves egyedülálló nő vagyok, és rendszeresen álmodom apukámmal, amint szexuális kapcsolatot létesítünk; nem értem miért van ez. Apukámmal jó volt mindig is a kapcsolatunk, miután a szüleim elváltak, talán még jobb is lett. Bármit megoszthatok vele, támogat, bátorít.

Ezek az álmok általában úgy kezdődnek, hogy egy másik férfi a párom, társam, akivel nagyon boldog vagyok, de mire eljutunk a szexualitáshoz, valahogy átalakul apukámmá. Tisztában vagyok vele ilyenkor, hogy ő az, de ennek ellenére sem furcsa a dolog, sőt kellemes ébredések következnének ezután, de ekkor eszembe jut, hogy megint az édesapám volt, aki ebben a kellemes álomban szerepelt. Előfordult már az is, hogy az öcsém volt a főszereplő hasonló álomban, de apukám figurája rendszeresen visszatér. Miért lehet ez? Lehet valami összefüggése azzal, hogy rendkívül vonzódom a szakállas, de még inkább a körszakállas férfiakhoz? (Bár apukámnak sosem volt ilyen, csak bajusza mindig is, mégis a kerek fejű, körszakállas, néha kopaszodó férfiak a gyengém - ez a leírás rá is igaz.)
Tudna erre valami magyarázatot adni? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Ling!

Sigmund Freud pszichoszexuális fejlődési elméletében kifejtette, hogy gyermekkorban mind a lányok, mind a fiúk „szerelmesek” az ellenkező nemű szülőbe – ezt lányok esetében Elektra-komplexusnak nevezte. A pszichoanalitikus elmélet értelmében ez normális folyamat, amelyből egész egyszerűen „kinövünk”, s megélése jelentős szerepet játszik nemi identitásunk kialakulásában. Mivel fejlődési periódusról van szó, a probléma akkor adódhat, ha valaki megreked az adott fázisban.

Persze az Ön esetében – minden bizonnyal – erről szó sincs, a fentieket csupán érdekesség gyanánt említettem meg. Az álmai mögött egészen más okot sejtek. Hozzáteszem, ez a saját véleményem, ami nem több, mint „elmélet”. Azt írja, a szülei válása óta még inkább megerősödött a kapcsolata az édesapjával, s mindenben Ön mellett áll. Úgy vélem, az álmaiban az édesapába vetett hite jelenik meg, mintegy példakép, akire mindig számíthat, aki az Ön számára a férfikép modelljét jelenti. Ezt tulajdonképpen levele záró soraiban Ön is leírja: az édesapja képéhez köti az ideális fizikai megjelenést. Mintha álmában a szexualitás szimbólumában jelenne meg az, hogy olyan társat szeretne, aki mind megjelenésében, mind az Ön számára fontos belső tulajdonságokban az édesapjára hasonlít.

Ha ezt sikerül tudatosítania (vagy Freud szavaival élve kiszabadítani a tudatalattiból), akkor talán az álmai is átalakulnak. Úgy vélem, hogy amíg a szexuális vonzalom és vágy nem jelenik meg a valóságban, addig nincs miért aggódnia.

Üdvözlettel:
Herceg Attila

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.