Jelenlegi hely

El akarok válni

Férjemmel 17 éve ismerkedtem meg, és most 10 éves házasok vagyunk. Van egy 10 éves gyermekünk, aki mindkettőnket nagyon szeret. Férjem jó apa. Én most váláson gondolkodom. A tavalyi év sok rosszat hozott, eltávolodtam a férjemtől. Év végén már mindketten tudtuk, hogy boldogtalanok vagyunk együtt. Kb. ekkor találkoztam egy férfival, aki ifjúkori barátom volt, de 22 éve abszolút nem láttuk egymást. Beleszerettem, ő belém... El akarok válni, és legszívesebben máris a kedvesemhez költöznék, de félek, ez túl sok lesz a gyermekemnek. Bár mindenképp elmondanánk neki, hogy milyen változások előtt állunk. A gyerek és új kedvesem már találkoztak több ízben is, bár kicsikém nem tudja, hogy mi szeretjük egymást. Lehet, hogy jobb volna egy ideig a szüleimnél lakni gyermekemmel, és aztán költözni őhozzá? Ebben kérek szépen tanácsot....

Kedves Ella!

Jó gondolat, amivel zárja levelét, különköltözni férjétől, és egyedül lenni egy ideig a gyerekkel, akár a szüleinél. Saját érdeke is az, hogy lezárja kapcsolatát a férjével. A gyereknek is fontos, hogy megértse, a szülei elválnak. Jobban tudja követni az eseményeket, jobban tudja kezelni kapcsolatát az édesapjával és az Ön leendő párjával. Egy válás mindig megrázza a gyereket, egy ideig több figyelemre, segítségre lesz szüksége, ezt Öntől kell megkapnia, nem az új párjától.

A szétköltözés után új életforma alakul ki, melyben kialakítják az apával való kapcsolat rendjét. Ez sokat segít majd az új kapcsolatában is. Ezt a döntést nem az új párjával, hanem válófélben lévő férjével kell meghoznia. A szétválás mindig generál indulatokat, nem kell új kapcsolatát ezzel megterhelnie. Még az is lehet, hogy megtetszik ez az életforma, és nem költözik össze a párjával. Lehet az összeköltözés fokozatos, aminek során egyre jobban megismerik egymást, gyermeke is több időt kap, hogy megbarátkozzon az új helyzettel.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.