Jelenlegi hely

Dühkitörések, függőség

41 éves vagyok. Kamaszkoromban jelentkeztek a dühkitöréseim. Sokat veszekedtem anyukámmal, ilyenkor magamból kikelve ordítoztam, sőt volt, hogy össze is törtem dolgokat. Olyan is előfordult, hogy a saját fényképeimen kiszúrtam a szememet, összetéptem a fényképeket. Később is előfordultak köztünk konfliktusok, csak már ritkábban, mint korábban, de akkor is megtörtént, hogy kárt tettem valamiben. Legutóbb pl. azt a pulóvert meg inget, amit anyukámtól kaptam, szétvágtam. Olyan
is volt, hogy magamat vagdostam meg. Öngyilkos is akartam lenni, meg is próbáltam, gyógyszereket vettem be, de aztán nem lett szerencsére semmi bajom. Korábban kényszerbetegséggel kezeltek, ami rendbe jött, majd néhány éve alkohol- és gyógyszer-addikcíó miatt voltam elvonón. Emiatt is sokat veszekedtek velem a szüleim. Ezenkívül még depresszió miatt is kezelnek, bár most jól érzem magam, de a gyógyszert továbbra is szedem. A múltkor volt egy periódusom, amikor impulzívabb lettem, akkor a pszichiáteremben fölmerült, hogy ez esetleg egy bipoláris betegség előjele is lehet, ezért a fázisprofilaktikum adagját megemelte, ezután viszont ez az impulzivitásom megszűnt. A kérdésem az lenne, hogy ezek a dolgok összefüggésben vannak-e a betegségemmel, vagy ha nem, akkor mi lehet az oka, és lehet-e esetleg valamit tenni ellene?

Kedves Zoltán!

Azt javaslom, hogy mielőbb keressen komplex pszichoterápiás segítséget annak érdekében, hogy állapota hosszabb távon is megnyugtatóan rendeződhessen - ennek részeként megérthesse a történések, jelenségek összefüggéseit. Jó szívvel ajánlom e célból pl. a  "Thalassa Ház – Budatétény” Pszichoterápiás és Pszichiátriai Rehabilitációs Intézetet (http://www.thalassahaz.hu/thalassa), vagy az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Tündérhegyi Pszichoszomatikus és  Pszichoterápiás-rehabilitációs Osztályát (https://www.tunderhegy.hu/). Az elszigetelt események akut, "tűzoltásszerű", rövid távú megoldási kísérlete helyett szükséges lenne egységes keretbe helyezni a gyógyulását! Használja ki erre a jelenlegi, jobb állapota adta erőforrásait.

Üdvözlettel

Benczné Simon Sarolta

Problémakör: 

Benczné Simon Sarolta

Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.