Jelenlegi hely

Csak velem tud aludni

Van egy 9 éves lányom és egy 1,5 éves fiam. A lányom apjával nem túl jól éltünk, hol szétköltöztünk, hol vissza, és 4 éves volt a lány, mikor végleg szétmaradtunk. 5 éves volt, mikor újbol férjhez mentem a fiam apjához. Megjegyzem, hogy addig mindig velem aludt a lányom. Azóta van külön szobája. Úgy tudtuk elérni, hogy egyedül aludjon a szobájában, hogy vettünk neki új bútorokat, tündéres falmatricákat, akváriumot. Egész éjszaka megy a szobájában a neon és a tévé a kittis mesével. Tévét egyáltalán nem lehet nézni sehol, mert fél az akció-, háborús filmbemutatótól, sőt mesét is csak párat néz meg, mert fél a boszorkányostól stb. Este lefektetem és aztán félóránként járkál, pl. fáj a hasa vagy pisilni kell. De van olyan is, hogy halljuk, hogy sir. Egész nap különórákra jár, szertornára, iskolába. Nem hiszem el, hogy nem fáradt, de csak akkor alszik nyugodtan, ha ott alszom vele. Elfelejtettem megemliteni, hogy minden este egy pokróccal le kell takarnom az íróasztal alatti helyet, mert ott sötét van és ijesztő neki. Vannak időszakok, mikor alszik egyedül, de ezek csak kis időszakok. Szeretném a tanácsát kérni, mert már tanácstalan vagyok, mit csináljak, hogy normálisan aludjon, mint a többi vele egyidős gyerek?

Kedves Zsuzsi!

Én most itt egy egyszerű válasszal kevés vagyok. Azt tanácsolnám, hogy keressenek meg egy gyermekpszichológust! Mert mindenképpen segíteni kellene a kislányának abban, hogy megszűnjenek, vagy legalábbis enyhüljenek a szorongásai, és Önnek is, hogy hogyan tudják úgy alakítani a kapcsolatukat, hogyan tud segíteni neki, hogy az az ő fejlődését szolgálja! A tünetei komolyabbak annál, hogy azzal megszűnnének, hogy én itt adok egy-két jó tanácsot.

Elmehetnek a területileg illetékes Nevelési Tanácsadóba, most már Pedagógiai Szakszolgálatnak hívják, vagy a családsegítőknél is tudnak pszichológusi segítséget kérni. Néhány helyen még létezik gyermekszichológiai rendelés.

 

Üdvözlettel: Majoros Andrea

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.